Priče > Biznis

U Šapcu zatvorene STOČNE PIJACE: Zbog afričke KUGE svinjokolj počeo ranije

Prvi slučaj afričke kuge svinja u Mačvanskom okrugu je registrovan u Lipničkom šoru, kod Loznice

Izvor: K1info/telegraf.rs

23/08/2023 > 22:47

podeli vest:

U Šapcu zatvorene STOČNE PIJACE: Zbog afričke KUGE svinjokolj počeo ranije
Foto: Unsplash.com


Zbog afričke kuge svinja od prošle nedelje su zatvorene stočne pijace u Šapcu i zabranjeno je održavanje sajmova i izložbi stoke, kao i prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje izvan poslovnih prostorija.

Živa stoka neće moći da se prodaje ni na Malogospojinskom vašaru koji bi trebalo da traje do 23. septembra.

Tokom održavanja sličnih manifestacija dozvoljeno je da se prodaje meso iz klanica i hrana životinjskog porekla koja potiče iz pogona za preradu koji su registrovani i odobreni u Upravi za veterinu.

Inače, prvi slučaj afričke kuge svinja u Mačvanskom okrugu je registrovan u Lipničkom šoru, kod Loznice. Žarište virusa je mesto Provo, kod Vladimiraca, gde je na više od 50 gazdinstava eutanazirano oko 500 svinja, a u ovom kraju virus je registrovan i u mestu Dragojevac.

U šabačkoj opštini zaraza je registrovana u selima Orašac, Mrđenovac i Mačvanski Prnjavor, a u Bogatiću na periferiji naselja Crna Bara u vikend naselju na Savi.

U ovom kraju sa malih gazdinstava i nekoliko velikih farmi tržištu se godišnje isporuči oko 200.000 tovljenika.

Zbog straha od širenja virusa protiv kojeg ne postoji vakcina neuobičajeno ranije je počeo svinjokolj, a veliki farmeri su istrajni da uz podršku veterinarske inspekcije i poštovanje strogih mere zaštite spreče zarazu na svojim farmama.

Ostavite komentar