Priče > Biznis

NA pomolu POSKUPLJENJE SVINJETINE: To nije sve, očekuju se "masne" cene i drugih vrsta MESA

Zbog afričke kuge u Srbiji je uništeno oko 1,5 odsto svinja

Izvor: K1info/rts.rs

23/08/2023 > 19:21

podeli vest:

NA pomolu POSKUPLJENJE SVINJETINE: To nije sve, očekuju se "masne" cene i drugih vrsta MESA
Foto: RINA


Svinjetina je u Evropi već poskupela od 30 do 40 odsto, a "skok" cena očekuje se i u Srbiji, ocenjuje Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

On kaže da će taj rast pogurati na gore i cene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.

Zbog afričke kuge u Srbiji je uništeno oko 1,5 odsto svinja. Uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasala za 45 odsto.

- Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići na gore, ali u razumnom nivou imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci - kaže Bojan Stanić.

Komentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži.

Foto: Pixabay.com

 

Kaže da ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica.

- Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama - rekao je Stanić.

Foto: Unsplash.com

 

Napominje da, sa treće strane, kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.

Što se tiče žetve i zarade od primarnih poljoprivrednih proizvoda smatra da ne treba očekivati zaradu koju smo imali prošle godine.

Iako imamo 20 odsto veći rod pšenice nego lane, njena cena je pala za 22 odsto na svetskom tržištu.

Cena kukuruza je niža za gotovo trećinu, a značajno je na svetskoj berzi pojeftinila i sojina sačma.

Ostavite komentar