Priče > Biznis

Osnivač ALIBABE boravi u Beogradu, za sad NIKO NEĆE da kaže ZAŠTO JE doputovao

Razlog zašto je poznati milijarder u Srbiji još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da je došao na nečiji poziv

Izvor: K1info/blic.rs

14/07/2023 > 18:02

podeli vest:

Osnivač ALIBABE boravi u Beogradu, za sad NIKO NEĆE da kaže ZAŠTO JE doputovao
Foto: Youtube PrintScreen


Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma je u Beogradu i već je oprobao noćni život u srpskoj prestonici. Zašto je milijarder u Srbiji i na čiji poziv je došao, još uvek nije poznato, ali je činjenica da je sa Alibabom u poslovnim kontaktima više srpskih privatnih kompanija kao i državnih institucija i zvaničnika.

Milijarder je "uhvaćen" u jednom prestižnom beogradskom klubu, a kako se vidi na snimku koji kruži Srbijom Džek Ma je okružen prskalicama. Sa podignutim rukama, uživao je uz domaće i strane hitove.

Razlog, zašto je poznati milijarder u Srbiji još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da je došao na nečiji poziv imajući u vidu da njegova kompanija ima više poslovnih kontakata u Srbiji.

Nedavno je u Alibabi boravio i ministar za spojnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović, a Alibaba je u više navrata izrazila i veliko interesovanje za saradnju sa Poštom Srbije, o čemu se i javno pričalo. Ministra Tomislava Momirovića iz beogradskog dnevnika pitali su otkud Džek Ma u Beogradu.

- U aprilu sam tokom posete sedištu ove kompanije u Hangdzou predstavio potencijale Srbije kada je reč o našim proizvodima i uslugama, razvijenosti IKT sektora. Tada smo razgovarali o daljoj saradnji na polju e-trgovine i ja duboko verujem da bi saradnjom sa kompanijom Alibaba otvorili nova vrata za razvoj e-trgovine u Srbiji. Srbija je otvorena za saradnju sa svima koji bi svojim poslovanjem unapredili našu zemlju i privredni ambijent. Mi radimo na tome da do kraja godine potpisemo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, posle čega očekujemo jos veće interesovanje kineskih kompanija za poslovanje u nasoj zemlji, kao i zvanične posete mnogih delegacija. Srbija ce u narednim godinama izvesno postati poslovni centar u Evropi za mnoge svetske kompanije – rekao je za Blic Tomislav Momirović, ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu.

Ko je Džek Ma?

Od mladića kojeg su odbijali za brojne poslove i upis na fakultet, koji je radio kao vodIč i profesor engleskog jezika, 2015. godine stigao je do Hurunove liste najbogatijih.

Džek Ma je u momentima bio najbogatiji čovek Azije, sada je četvrti najbogatiji u Kini sa 24,6 milijardi dolara imovine.

 

Ma Jun, kako mu glasi pravo ime, prešao je trnovit put da bi postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu i pokorio svet e-trgovine svojom kompanijama "Alibaba" i "Ant grupa".

Džek Ma je osnovao Alibabu 1999. godine, posle dva neuspela pokušaja pokretanja kompanije za online trgovinu. On je ubedio grupu od 17 prijatelja da ulože u razvoj njegove ideje.

Do oktobra 1999. Alibaba je prikupila pet miliona evra od američkog investicionog giganta Goldman Sachs i 20 miliona dolara od Softbanka, japanske telekom kompanije koja je investirala u tehnološke firme.

Ostavite komentar