Priče > Biznis

SVETSKI rat, otimanje KOSMETA, inflacija - a ipak se dobro DRŽIMO: Ove godine PRIVREDNI RAST Srbije dostići će 2,5 odsto

Premijerka Brnabić je poručila je važno nastaviti trend privrednog rasta u trećem i četvrtom kvartalu

Izvor: K1info/Tanjug

13/07/2023 > 21:21

podeli vest:

SVETSKI rat, otimanje KOSMETA, inflacija - a ipak se dobro DRŽIMO: Ove godine PRIVREDNI RAST Srbije dostići će 2,5 odsto
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bg


Iako nikome nije lako u ova turbulentna vremena, uzimajući u obzir da besni rat u Ukrajini, koji je po posledicama svakako svetski - zbog čega ekonomski trpi većina zemalja sveta, uključujući i našu, ali vodeći računa i o tome da "kolektivni zapad" sve jače pokušava da nam otme Kosovo i Metohiju, kao i da je inflacija drugu godinu zaredom velika, može se reći da se Srbija prilično dobro snalazi.

Naime, Srbija bi ove godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, konstatovano je danas na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je, kaže se u saopštenju, ukazala da su industrija, građevinarstvo, poljoprivreda i prerađivačka industrija, oblasti koje su ključne za ostvarivanje privrednog rasta i koje su ostvarile veliki napredak u drugom kvartalu ove godine.

Brnabić je poručila je važno nastaviti trend privrednog rasta u trećem i četvrtom kvartalu, istakavši da je za dinamiku rasta podjednako važan i turizam.

Na sednici je pohvaljen napredak koji je ostvaren u građevinarstvu i bržem izdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola, što je od velike važnosti za kapitalne projekte i privatne investicije.

Brnabić je, govoreći o oblasti turizma, istakla da ova privredna delatnost beleži značajan rast, koji se pre svega ogleda u većem broju stranih turista i naglasila da ova grana privrede ima veliki potrencijal za privredni rast, navedeno je u saopštenju.

Ostavite komentar