Priče > Biznis

KINEZ novi VLASNIK DORMEA: Kralj dušeka potvrdio da je ostao i bez MALOPRODAJE

Sredinom maja Češko je prodao robne marke "Dormeo", "Delimano", "Rovus" i "Top Shop" švajcarskoj kompaniji

Izvor: K1info/blic.rs

12/07/2023 > 14:17

podeli vest:

KINEZ novi VLASNIK DORMEA: Kralj dušeka potvrdio da je ostao i bez MALOPRODAJE
Foto: K1info.rs/Dormeo.rs/Freepik.com/Youtube printscreen/TEDx Talks


Studio Moderna je nakon nedavne rasprodaje robnih marki prodala i maloprodaju. Novi vlasnik je jedan kineski biznismen.

Nakon bankrota firme u vlasništvu Sandi Češka, kupac studio Moderna je trgovac madracima "Matratzen Concord" iz Nemačke. Ovo je potvrdio za "Finance" osnivač i vlasnik Studija Moderna, Sandi Češko.

Još se traže rešenja za ostatak koncerna, koji ima ozbiljne finansijske probleme. U beogradskim Dormeo radnjama već stoje katanci.

"Matratzen Concord" je u vlasništvu kineskog biznismena koji je takođe bio dobavljač za Studio Moderne. Deo koji je nemačka kompanija sada otkupila od Studija Moderna predstavlja oko četvrtinu dosadašnjih prihoda.

- Još uvek restrukturiramo ostale delove Studija Moderna, još ne mogu reći više - rekao je za Finance Česko.

Sredinom maja prodao je robne marke "Dormeo", "Delimano", "Rovus" i "Top Shop" švajcarskoj kompaniji Dormeo preduzetnika Darka Horvata. Pre nekoliko dana, Sandi Češko je potvrdio da je novo strateško partnerstvo rešenje za probleme u koijima se našla kompanija.

Foto: Youtube PrintScreen/Tekmovanje POPRI

 

- Zbog rusko-ukrajinskog rata izgubili smo treće najveće tržište, u Ukrajini nam je i uništeno skladište robe, a još veće posledice po biznis imale su sankcije zbog čega smo morali da zatvorimo kompaniju u Rusiji, ali i da vratimo celokupan dug VTB banci - rekao je Sandi Češko, tvorac Dormea koji je u 20 zemalja sveta pravio i po pola milijarde evra prihoda godišnje, a sada zbog globalnih problema trpi ozbiljne posledice.

Dodao je da je na poslovanje značajno uticao rat u Ukrajini. Uprkos ratu koji u Ukrajini traje od 24. februara 2022. godine, tamo još uvek radi 100 ljudi.

- Ukrajinski rat je imao višestruko negativan uticaj na sistem Studio Moderne i zbog njega smo izgubili treće najveće tržište. Na samom početku rata našoj kompaniji je bombardovano i uništeno skladište. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava jer se napad dogodio noću. Uprkos svemu Ukrajina još uvek radi i broji 100 zaposlenih - rekao je Sandi Češko.

Kako je dodao, još veći problem bile su sankcije. Tržište u Rusiji je bilo najveće za ovu kompaniju.

- Još veći uticaj, kao posledica rata, imaju sankcije zbog čega smo morali da zatvorimo Studio Moderna Rusija, koja je bila naše najveće tržište. Pored toga javila se i obaveza da vratimo celokupan kredit VTB banci, upravo zbog sankcija - otkrio je Češko.

Na pitanje o novoj strategiji kompanije, Češko je rekao da odgovor leži u novom strateškom partnerstvu. Osvrnuo se i na srpsko tržište.

- Naša strategija je u novom stratškom partnerstvu koje će ponovno pokrenuti rast Studio Moderne. Ovde bih želeo da naglasim da je Srbija veoma važno tržište u našem sistemu i kao takva, uz veliki doprinos koji daje, deo našeg strateškog rešenja - zaključio je Češko.

Ostavite komentar