Priče > Biznis

Inflacija je USPORILA, po STATISTICI... Ali, za NAROD koji ne jede BROJEVE, nego HRANU, cene i dalje NISU NORMALNE

U NBS očekuju da će inflacija nastaviti da pada, naročito u narednim mesecima

Izvor: K1info/Tanjug

13/07/2023 > 06:57

podeli vest:

Inflacija je USPORILA, po STATISTICI... Ali, za NAROD koji ne jede BROJEVE, nego HRANU, cene i dalje NISU NORMALNE
Foto: Unsplash.com


Međugodišnja inflacija je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dodatno usporila i u junu je iznosila 13,7 odsto, što je u skladu sa ranijim procenama Narodne banke Srbije (NBS), objavila je NBS.

Iz NBS su naveli da je takođe usporila i bazna inflacija, odnosno indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, koja se u junu našla na jednocifrenom nivou od 9,9 odsto.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su u proseku porasle za 0,7 odsto, što je sličan intenzitet rasta kao i u maju i aprilu a više od polovine mesečne inflacije posledica je rasta cena hrane i bezalkoholnih pića, 1,3 odsto, dok se ostatak rasta potrošačkih cena pripisuje rastu cena u okviru bazne inflacije, 0,4 odsto i naftnih derivata, 1,2 odsto.

Cene svežeg povrća skočile zbog nepovoljnih vremenskih prilika

Cene neprerađene hrane u junu su porasle za 2,9 odsto, vođene pre svega višim cenama svežeg povrća, koje su, u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika i smanjene ponude, sezonski neuobičajeno porasle za 3,5 procenata, naveli su iz NBS.

Dodaju da je rast cena prerađene hrane u junu iznosio 0,5% i bio je približan onima iz maja i aprila i znatno sporiji nego u prvom tromesečju, kada je u proseku mesečno iznosio 1,3 procenta. 

Ocenjuju da usporavanje rasta cena prerađene hrane tokom drugog tromesečja ukazuje na to da su najverovatnije smanjeni troškovni pritisci na tržištu osnovnih životnih namirnica.

Posmatrano u odnosu na jun 2022. godine, cene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 22,1 odsto, cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije i u junu su zabeležile niži rast u odnosu na ukupnu inflaciju a da je međugodišnje posmatrano, bazna inflacija usporila na 9,9 odsto dok je njenom nižem nivou od ukupne inflacije znatno doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Cene energenata su, navode iz NBS, pod uticajem pomenutog poskupljenja naftnih derivata, na mesečnom nivou porasle za 0,3 odsto, a rast cena energenata ublažen je daljim padom cena čvrstih goriva, peti mesec zaredom. 

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u junu je ostao niži od rasta ukupne inflacije i iznosio je 9,9 odsto, pri čemu su cene naftnih derivata nastavile da doprinose usporavanju ukupne međugodišnje inflacije, posmatrano na međugodišnjem nivou, cene derivata nafte smanjene su za deset procenata.

Iz NBS očekuju da će prema aktuelnoj projekciji, inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u drugoj polovini tekuće godine a da se povratak inflacije u granice cilja od 3 plus minus 1,5 odsto očekuje sredinom sledeće godine.

 

Ostavite komentar