Priče > Biznis

Kako da se "OPARITE" u Grčkoj: Ako ne živite u EU, evo gde MOŽETE da dobijete POVRAĆAJ novca od poreza

Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i, po potrebi - robu

Autor: K1info/Grckainfo.com

30/06/2023 > 20:18

podeli vest:

Kako da se "OPARITE" u Grčkoj: Ako ne živite u EU, evo gde MOŽETE da dobijete POVRAĆAJ novca od poreza
Foto: Pexels.com


Posetioci koji nisu rezidenti zemalja EU mogu da dobiju povraćaj dela novca grčkog VAT-a (poreza) za kupovine vrednije od 50 evra, u gotovini, na mestima određenim za refundiranje novca. 

Ukoliko je na prodajnim mestima istaknuta nalepnica plavo-bele boje "Member of the Tax - Global Blue", odmah po kupovini robe zatražite od prodavca da popunite Tax Free ili Global Blue obrazac.

Kada popunjavate obrazac u prodavnici navešćete vaše ime i prezime, broj pasoša, adresu stanovanja, poštanski broj, grad i državu. Pasoš morate imati kod sebe. 

Na jedan formular za povraćaj mogu se prikačiti računi za robu kupljenu u istom danu u istoj prodavnici, i ne mogu se sabirati računi iz različitih prodavnica.

Imajte na umu da nećete dobiti povraćaj svih 24% koliko iznosi porez u Grčkoj već između 8,7% i 16,7% zavisno od visine računa.

Neophodno je da kupljenu robu iznesete iz zemlje pre isteka tri meseca od datuma kupovine.

Formular koji ste dobili i račune iz prodavnice treba da vam overi pečatom carinik pri izlasku iz zemlje. Carinskom službeniku ćete uz tax free obrazac priložiti i vaš pasoš, račune za kupljenu robu, kopije računa i obrasca i ukoliko je to neophodno pokazaćete i robu za koju tražite povraćaj poreza. 

Roba za koju se traži povraćaj poreza ne bi trebala da se otpakuje pre izlaska iz carinskog područja sve dok deklaracija ne bude overena. Original račun i overen obrazac vraća se kupcu, a kopiju obrasca carinski službenik zadržava za svoje potrebe. 

Zapamtite, da biste ostvarili povraćaj pdv-a neohodno je da imate overene račune i obrazac.

Roba na koju se ne vraća porez: hrana, alkohol, lekovi i usluge.

Foto: Pexels.com

 

 

Povraćaj PDV-a možete izvršiti:

- Na graničnim prelazima Evzoni i Niki 

Povraćaj poreza ćete dobiti odmah u free shopu na prelazu Evzoni (uzimaju provizuju).
Ukoliko obrazac overavate na prelazu Niki, povraćaj poreza možete izvršiti u Raiffeisen banci u Srbiji, jer njihov free shop nema tax free sistem.

- u Srbiji u Raiffeisen banci (vraćaju vam deo novca umanjen za proviziju banke oko 5% i kursnu razliku)

- na aerodromu gde postoji šalter Global Blue (VAT refund for tourist).

Ukoliko iz bilo kog razloga ne budete u mogućnosti ni na jednom od ovih mesta da izvršite povraćaj, overen obrazac i račune možete poštom poslati u glavni centar za obradu Global Blue u Slovačkoj, a oni će vam novac uplatiti na vašu kreditnu karticu (čeka se oko mesec dana).

Global Blue adresa za slanje overenog obrasca i računa je:

Global Blue 
P.O. Box 363
810 00 Bratislava
Slovakia, Europe

Takođe možete skinuti besplatnu aplikaciju Global Blue i preko nje pratiti transakciju povraćaja poreza.

Ostavite komentar