Priče > Biznis

"KARTICA PRILIKE" za sve STRANCE koji traže POSAO u Nemačkoj: Potrebno im je 400.000 RADNIKA, a usvojen je i novi ZAKON

On će pokuša da ispuni obećanje koalicionog sporazuma da se Nemačka pretvori u zemlju koja je više okrenuta imigrantima

Autor: euractiv.mondo.rs

25/06/2023 > 12:16

podeli vest:

"KARTICA PRILIKE" za sve STRANCE koji traže POSAO u Nemačkoj: Potrebno im je 400.000 RADNIKA, a usvojen je i novi ZAKON
Foto: Pexels.com


Uvedene su tri velike novine u proceduri dobijanja zaposlenja, pa će stranci, posao u Nemačkoj, uključujući i stanovnike zemalja Zapadnog Balkana, lakše dobijati.

Bundestag usvojio je novi zakon koji će omogućiti kvalifikovanim radnicima iz inostranstva da lakše dobiju posao u Nemačkoj. Tamošnji mediji zakon nazivaju "revolucijom" koja će pomoći u rešavanju krize zbog akutnog nedostatka kvalifikovane radne snage.

Novi zakon pokušaće da ispuni obećanje koalicionog sporazuma da se Nemačka pretvori u zemlju koja je više okrenuta imigrantima. Plan je da se opuste restrikcije i stvore nove prilike za posao u Nemačkoj za strance, po ugledu na kanadski sistem sa bodovima.

- Nedostatak kvalifikovanih radnika procenjen je kao jedan od najvećih usporivača rasta nemačke ekonomije. Stoga, neophodni su nam imigranti. Potrebno nam je skoro 400.000 ljudi u Nemačkoj - rekla je ministarka unutrašnjih poslova, Nensi Feser.

Novi zakon omogućiće kvalifikovanim strancima da potraže posao u Nemačkoj, ukoliko imaju najmanje šest poena na listi kriterijuma. Među njima su jezik i profesionalne kvalifikacije. Kandidati za posao u Nemačkoj koji imaju taj broj bodova dobiće takozvanu "karticu prilike" koja im omogućava da najmanje 12 meseci traže posao u Nemačkoj.

Zakon spušta kriterijume i za vlasnike "plavih" radnih viza, predviđa i dodatna prava vezana za ostanak ili dovođenje članova porodice. Vlada će podići i broj radnih viza na raspolaganju kompanijama koje žele da zaposle radnike sa Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/AP/Tibor Rosta

 

- U pitanju su tri velike promene. Prva je proširenje prihvatanja stranih kvalifikacija. Druga je veća važnost radnog iskustva za kandidate za posao u Nemačkoj. A treća je sistem bodova. Ali, postoji bojazan da će novi zakon stvoriti administrativne "čepove" i produžiti vreme procesuiranja zahteva, što znači da željene brojke neće biti dostignute - objasnio je za Euractiv Hans Vorlander, politički analitičar sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu i predsednik Saveta eksperata o integraciji i migraciji pri federalnoj vladi.

Prethodna vlada Angele Merkel je 2020. godine predstavila Akt o imigraciji stručnog osoblja, a očekuje se da će novi zakon dodatno otvoriti Nemačku za strane radnike. Ali je bivši kancelar Helmut Kol famozno izjavio da "Nemačka nije zemlja imigracije, i da to neće postati", još 1989. godine.

U Nemačkoj je trenutno aktivan i otpor prema migraciji zbog velikog broja izbeglica od 2022. godine. Sporan je i deo regulative o tražiocima azila, koji mogu da ostanu ukoliko pronađu posao, čak i ako zahtev za azil bude odbijen. Posle burnih reakcija, vlada je klauzulu ograničila na kandidate koji već žive u Nemačkoj.

U jednoj anketi je 41% Nemaca izjavilo da bi "u načelu podržalo podizanje broja kvalifikovanih stranaca". Opozicija, međutim, smatra da je u pitanju "uvoz" radnika koji zapravo nisu visokokvalifikovani za posao za koji se prijavljuju.

Ključna uloga u prevazilaženju kontradikcije stavova u Nemačkoj biće na državi, dodaje Vorlander.

- Važno je da se povećaju napori da se strancima omogući bolje obrazovanje kada je u pitanju traženo poznavanje jezika. To bi bila mera koja stvara uslove prihvatanja, što je i dužnost političara - rekao je on.

Ostavite komentar