Priče > Biznis

Evropska centralna banka ZA INFLACIJU KRIVI RADNIKE, a Istovremeno traži da ONI iznesu na leđima TERET KRIZE

Iako su plate rasle manje nego sto su rasle cene, ECB ne pominje ekstraprofit kompanija nego upravo zarade radnika

Izvor: K1info/telegraf.rs

29/06/2023 > 15:44

podeli vest:

Evropska centralna banka ZA INFLACIJU KRIVI RADNIKE, a Istovremeno traži da ONI iznesu na leđima TERET KRIZE
Foto: Pexels.com


Evropska centralna banka (ECB) se, u borbi protiv inflacije, usredsredila na rast plata koji uveliko zaostaje za inflacijom, tek na drugom mestu pominjući ekstraprofit kompanija, kažu ekonomisti.

A šefica ECB, Kristin Lagard, nedavno je izjavila da je "rast plata glavni uzrok snažnog rasta cena".

- ECB je time premestila težište sa velikih profita firmi na tržište rada. Za ekonomiste, to je zvono na uzbunu i upozoravaju da centralna banka poziva radnike da preuzmu na svoja leđa teret visokih cena, potiskujući u drugi plan činjenicu da kompanije zarađuju ogromne iznose zbog slabe konkurencije - piše Reuters.

Kako je dalje navela profesorka ekonomije i makrofinansija na Univerzitetu u Bristolu, Daniela Gabor, "ECB, zapravo, ne želi da razgovara o profitu i uporno krivicu za inflaciju pripisuje radnicima i traži od njih da i dalje nose na svojim leđima deo tereta".

Marže u maloprodaji rastu li rastu...

Prema Evrostatu, troškovi rada po satu, uključujući plate, porasli su u prvom tromesečju slabije od cena, signalizirajući tako oslabljenu kupovnu moć građana. Zvanične podatke o dobiti je teže pronaći, ali podaci Refinitiva pokazuju da je operativna marža maloprodajnih firmi u evrozoni - u prvom tromesečju - iznosila 10,1 odsto, kao i lani.

U poređenju sa pretpandemijskim periodom, viša je gotovo za petinu.

Foto: Pexels.com

 

Lagard je napomenula da neke firme ostvaruju relativno veliku dobit, posebno u sektorima u kojima je potražnja nadmašila ponudu, ali je za visoku inflaciju okrivila troškove rada, drugim rečima - produktivnost, uprkos stagnaciji privrede.

 

 




 

Ostavite komentar