Priče > Biznis

Udruženje Vilamet: Uzgoj MALINE isplativ samo ako cena za kilogram bude bar 350 dinara

Agroanalitičare koji tvrde suprotno Ariljci pozivaju na teren

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

16/05/2024 > 22:08

podeli vest:

Udruženje Vilamet: Uzgoj MALINE isplativ samo ako cena za kilogram bude bar 350 dinara
Foto: RINA


Otkupna cena maline od 350 dinara po kilogramu sa tendencijom rasta je minimalna i predstavlja socijalnu kategoriju, izjavio je predsednik Udruženja malinara Vilamet iz Arilja Mileta Pilčević.

On je za Tanjug rekao da bi uz taj iznos proizvodnja jedva opstala i da malinari onda ne bi morali da gase višedecenijske zasade.

Reagujući na izjavu agroanaliticara Gorana Đakovića da zahtev malinara da otkupna cena maline bude 350 dinara za kilogram u ovom trenutku nije realan, Pilčević je rekao da se tako dovodi u pitanje proizvodnja maline od koje direktno i indirektno živi oko 500.000 ljudi.

On je pozvao agroanalitičare da dođu u Arilje i da ih upute kako da proizvode nešto ispod cene koštanja.

Predsednik udruženja Vilamet navodi i da je neistinita izjava o tome da je ovogodišnji rod prosečan, zato što je, kako kaže, već prepolovljen od mraza i snega.

- Nije istina ni to da na otkupnu cenu od 350 dinara po kilogramu hladnjačari neće imati zaradu, jer ako odete u DIS market kupićete kilogram maline za 1.600 dinara - naveo je Pilčević.

Đaković je izjavio ranije za Tanjug da je trenutno prosečna cena sa kojom se trguje sa smrznutom malinom oko tri evra.

- Znači, ako imamo u vidu da je zahtev malinara tri evra za kilogram ovog voća, gde su tu onda hladnjačari, gde su transportni troškovi i sve ostalo - zapitao je Đaković i dodao da će malinari sigurno biti nezadovoljni tom njegovom izjavom.

 

Ostavite komentar