Vesti > Region

Kod Rovinja ulovljena NAJOTROVNIJA RIBA na svetu!Njeno meso je NAJSKUPLJI DELIKATES, a otrov 1.200 PUTA JAČI OD CIJANIDA

Ribu je ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

16/05/2024 > 23:29

podeli vest:

Kod Rovinja ulovljena NAJOTROVNIJA RIBA na svetu!Njeno meso je NAJSKUPLJI DELIKATES, a otrov 1.200 PUTA JAČI OD CIJANIDA
Foto: Shutterstock


Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

- Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna - objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula.

Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal  prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu "napuhanost", jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plenom grabežljivca.

Umesto bega, napuhača koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

 

Međutim, meso ovih riba smatra se delikatesom nazvan fugu u Japanu, izuzetno je skup i pripremaju ga samo obučeni, licencirani kuvari koji znaju da jedan loš rez rezultira gotovo sigurnom smrću za kupca.

Ostavite komentar