Priče > Društvo

USVOJEN ZAHTEV PROSVETARA! Za NAPAD na njih od sada kazna i do 8 GODINA ZATVORA

To podrazumeva i zatvorske kazne do osam godina za vinovnike napada

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

16/05/2024 > 15:35

podeli vest:

USVOJEN ZAHTEV PROSVETARA! Za NAPAD na njih od sada kazna i do 8 GODINA ZATVORA
Foto: RINA/Tanjug/Vladimir Sporčić


U Vladi Srbije završen je sastanak ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i ministarke pravde Maje Popović sa predstavnicima prosvetnih radnika na kome je dogovoreno da se u što kraćem toku izmeni Krivični zakon u cilju krivično pravne zaštite svih zaposlenih u prosveti, saopštili su predstavnici prosvetnih radnika nakon sastanka.

- Insistiramo na tome da se hitno i neodložno kazne napadači, i da se svaki napad na osoblje škole i na nenastavno osoblje, smatra krivičnim delom. Smatramo da to mora da se uradi odmah - bez odlaganja - izjavio je za Tanjug predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dobrivoje Marijanović.

On ističe da je neophodno da se poboljšaju uslovi kada je reč o bezbednosti svih aktera u obrazovanju, ne samo profesora, jer kako kaže, napade trpe i pomoćno osoblje, učenici i roditelji. To podrazumeva i zatvorske kazne do osam godina za vinovnike napada.

Prosvetari, koji su se u 12 časova okupili ispred Skupštine Srbije, poručili su da nasilja ne sme da bude u školama, niti u bilo kom segmentu društva.

Nešto posle 13 časova prosvetni radnici su stigli ispred zgrade Vlade Srbije, da bi predali zahteve. Tokom njihove šetnje, privremeno je za saobraćaj bila zatvorena Ulica Kneza Miloša, Kralja Milana i Nemanjina.

Ostavite komentar