Lifestyle > Mozaik

Psihoterapeut OTKRIVA: USPEH "NEĆE" LJUDE koji vole da se osećaju PRIJATNO

Neuspeh nije posledica manjka talenta, sposobnosti, loša sreća ili nepovoljne okolnosti kojima je pojedinac okružen

Autor: K1info/cudo.rs

04/03/2023 > 15:44

podeli vest:

Psihoterapeut OTKRIVA: USPEH "NEĆE" LJUDE koji vole da se osećaju PRIJATNO
Foto: Unsplash.com


Za svoje neuspehe u životu, manjak novca, nezavršene fakultete, nemogućnost zaposlenja često krivimo druge, ili pak krivo je okruženje u kom smo živeli, uslovi odrastanja itd. A da li je to tako, ili postoji još nešto.

Vladimir Đurić je doktor medicine i specijalista psihijatrije. Kao edukant psihoterapije postao je omiljen u Srbiji. A evo šta on kaže o uspehu i šta je to što nas sprečava da budemo uspešni u životu.

Ubica ljudskih snova i nadanja, tj. uspeha nije ni manjak talenta, ni sposobnosti, ni sreća, ni nepovoljne okolnosti, ni neka čarobna sila, već jedna sasvim obična činjenica.

Foto: Printscreen Facebook/Dr Vladimir Djuric

 

Uspeh jednostavno mimoilazi ljude koji vole da se osećaju prijatnto.

Doktor Đurič kaže da ukoliko volite prijatnost koju izaziva ukusna hrana verovatno ćete se ugojiti. Ukoliko jako volite da uživate u provodu dok ste mladi verovatno nećete završiti fakultet. Ukoliko uživate u džabalebarenju verovatno se nećete usrećiti u nekom poslu. Ukoliko uživate u osećaju kada brige odjednom nestanu postoji mogućnost da vam se alkohol osladi.

U slučaju da vam je prijatan osećaj euforije, verovatno će od vas prosperirati lokalni dileri. Ukoliko volite osećaj nagrade, verovatno ćete sve porokockati jureći ga. Ukoliko vam neobičnu prijatnost pričinjavaju nečije butine ili ramena, sigurno nećete biti verni. Ukoliko vas jako privlači novac velike su šanse da postanete lopov, kriminalac ili zlikovac.

Kao dobar primer, doktor je naveo dva bicepsa u teretani u toku zime od kojih jedan voli da trpi neprijatnost, a drugi ne. Opšte je poznato da mišići rastu kada im je neprijatno, kada ih boli podizanje tegova i kada ih jako frustriraju ponavljanja. Vežbe koje najviše nerviraju donose najveći rast mišića.

Premala neprijatnost nema nikakvog efekta, a prevelika može izazvati trajna oštećenja. Ali ukolko je vlasnik istih uporan u trpljenu neprijatnosti zarad dugoročne radosti, eto sreće na proleće kad krenu majice sa kratkim rukavima.

Da li vam ovo zvuči poznato?

Suština progresa u životu je da prepoznamo koju neprijatnost treba da istrpimo u životu i koja će nam doneti baš ono što nam treba, to jest baš ono što je u našem sistemu vrednosti važno ukoliko se toj borbi predamo na duge staze, i u tome istrajavamo sve dok ne ojačamo i dok nivo naših kompetencija ne bude dovoljan za uspeh i dok nam uloženi trud ne donese plodove koji se mogu ubtrati.

Ultimativna mudrost je da svako žanje onako kako je posejao. Uostalom , Najteže uzbrdice strmoglave nizbrdice i najneprstupačniji puteljci obično vode do najlepših plaža. A posle je na njima najlakše uživati i biti srećan.

 

 

 

Ostavite komentar