Lifestyle > Mozaik

NIKADA ih NE POTISKUJTE u sebi: 6 REČENICA koje ne treba da se plašite DA KAŽETE DRUGIMA

Izgovarajući ove rečenice postavljate granice, gradite dobre odnose i ostajete verni sebi

Izvor: K1info/mondo.rs

27/01/2023 > 17:02

podeli vest:

NIKADA ih NE POTISKUJTE u sebi: 6 REČENICA koje ne treba da se plašite DA KAŽETE DRUGIMA
Foto: Pixabay.com


Potiskivanje emocija može samo negativno da utiče na vašu psihu, zdravlje i energiju. Ponekad je teško reći istinu ljudima u lice, ili izraziti otvoreno kako se osećamo, ali to je neophodno.

Kada jasno govorimo o onome što nam je na umu i na srcu, uspostavljamo bolje odnose sa drugima, ali i sami sa sobom.

Dakle, nemojte da se plašite da kažete drugima ovih šest rečenica.

1. "Povredio/la si me."

Ne plašite se da kažete nekome da vas je povredio. Ako vam je ta osoba zaista važna, potrebno je da razjasnite vezu, a ne da gomilate ogorčenost, koja može eskalirati i pogoršati odnos. Takođe, važno je da drugoj osobi stavite do znanja šta vređa vaša osećanja.

2. "Pogrešio/la sam."

Nemojte se plašiti da priznate da ste pogrešili, da ste krivi i uvek preuzmite odgovornost za svoje postupke. Istina je da priznanje greške mnogim ljudima jeste teško, ali donosi olakšanje na duže staze.

3. "Ne znam."

Ljudi su spremni da kažu bilo šta, ali ne i "ne znam". Ali istina je da svi nastavljamo da učimo, niko ne zna odgovore na sva pitanja, čak i ako se neka od njih drugima čine očiglednim. Nemojte se plašiti da kažete da ne znate, jer to može biti uvod da naučite.

4. "Ne."

Važno je da kažete "ne" kada to zaista i mislite. Kada kažemo "ne", uspećemo da izbegnemo nepotreban stres i nepotrebne obaveze. Teško je reći "ne", posebno ljudima koji su vam bliski, ali za zdrave odnose i dobro mentalno zdravlje, važno je uspostaviti jasne granice.

5. "Želim da budem sam/a."

Neophodno je tražiti vreme za sebe, da se opustite, posvetite sebi i razmišljate o svom životu. Svima nam je ponekad potrebno vreme da se napunimo baterije i razmislimo o svojim životima. Nemojte se plašiti da tražite lično vreme i prostor, čak i od onih koji su vam najbliži.

6. "Volim te."

Nemate garanciju da će ta osoba odgovoriti na isti način, ali ako to osećate, ako vam je to u srcu, budite dovoljno hrabri da to kažete. Niko ne zna šta će biti sutra, a ove dve reči mogu sve da promene.

 

Ostavite komentar