Lifestyle > Mozaik

HOĆETE istinu, ili NEĆETE? Naš stručnjak govori o SUROVO ISKRENIM psihoterapeutima

Kako to vide tvorci nove serije "Shrinking" , a kako domaći psihoterapeuti

Izvor: K1info

22/01/2023 > 21:00

podeli vest:

HOĆETE istinu, ili NEĆETE? Naš stručnjak govori o SUROVO ISKRENIM psihoterapeutima
Foto: Pexels.com


Kako bi izgledalo kad bi psihoterapeut pacijentima kazao baš sve što misli?

Kako to vide tvorci nove serije "Shrinking" za koju je stigao prvi trejler. Reč je o Džimiju, psihoterapeutu koji se oporavlja od smrti supruge i pokušava da istovremeno bude tu za svoje pacijente, kojima je potreban.

Kada slučajno jednoj pacijentkinji kaže ono što nije hteo, a to donese pozitivan ishod, Džimi odlučuje da je najbolji način da pomogne ljudima tako što će im reći sve što misli, i to surovo iskreno.

On počinje da zanemaruje svoju obuku i kreće da se meša direktno u živote svojih pacijenata, što će naravno imati posledice i po njih i po njega.

Foto: Unsplash.com

 

Kada bi radnju serije preneli u realan život verovatno se ne bi ništa slično desilo, ali Marko Braković, psihoterapeut i pisac kaže za K1info da postoji razlog zašto psihoterapeuti uvijaju u foliju svoje mišljenje. 

- Nekada je klijentu potrebna veća količina životne istine dok postoje osobe koje su veoma malo tolerantne na istu. U zavisnosti od vrste osobe, kao i dužine i dubine procesa treba odmeravati i količinu uvida i terapijske "istine". Sve zavisi od vrste odnosa koji je uspostavljen kao i od dužine trajanja procesa samog - kaže Braković. 

On objašnjava da prilikom terapije postoji više faza: upoznavanje, procenjivanje, a tek onda "istina".

Glavnu ulogu u seriji "Shrinking" tumači Džejson Sigel, a tu su još i Harison Ford, Džesika Vilijams, Krista Miler, Luk Teni, Lukita Maksvel i Majkl Juri, dok u realnom životu uloge verovatno tumače psihoterapeuti, a ponekad i pacijenti. 

 

 

Ostavite komentar