Lifestyle > Zdravlje

JESEN u meni CARUJE: Kako da pobedite LOŠE RASPOLOŽENJE i oterate SEZONSKU DEPRESIJU

Epizode sezonske depresije javljaju se u istom periodu, počinju u jesen i traju do kraja zime

Izvor: K1info/rts.rs

24/11/2022 > 08:26

podeli vest:

JESEN u meni CARUJE: Kako da pobedite LOŠE RASPOLOŽENJE i oterate SEZONSKU DEPRESIJU
Foto: Unsplash.com


Lepo, sunčano vreme zamenila je kiša, sivilo, hladnoća, a sve to u velikoj meri odražava se i na naše raspoloženje. Bezvoljni smo, nervozni, osećamo umor i pad energije, ne izlazi nam se iz kuće.

Stručnjaci upozoravaju da ako ovo stanje potraje duže od dve nedelje može se reći da je u pitanju jesenja depresija.

- Jedan od simptoma koji ukazuje na jesenju depresiju jeste i poremećaj sna, bilo da je reč o dužem spavanju ili pak, o isprekidanom snu. Takođe, obratite pažnju i na kilažu. U periodu jesenje depresije može doći do naglog debljanja ili gubitka kilograma. Često se dešava i da više ne uživamo u stvarima koje su nam pre pričinjavale zadovoljstvo - kaže psihoterapeut Danka Đukanović.

Jesenja depresija može da pogodi svakog. Za to postoji vrlo racionalno biološko objašnjenje, jer dolazi do poremećaja u lučenju dva vrlo važna hormona seratonina (raspoloženje) i melatonina (san). Razlog za to su sve kraći dani, kao i dani bez dovoljno sunca. Hormon sreće se luči u manjim količinama, dok je pojačano lučenje hormona zaduženog sa san. Važno je ove simptome prepoznati na vreme i reagovati.

- Kada nas uhvati jesenja melanholija, važno je da ne čekamo inspiraciju. To je česta greška. Kažemo sebi danas mi odgovara da ništa ne radim, samo ću se ušuškati i čekati da prođe. Ali vrlo verovatno neće proći samo od sebe. Zato bi trebalo da se pokrenemo, izađemo u prirodu, jednostavno da se nateramo da ustanemo iz kreveta - kaže Đukanović.

Ona preporučuje da, ukoliko ništa od ovih preporuka ne pomogne, trebalo bi se obratiti za pomoć stručnom licu, psihoterapeutu ili psihološkom savetniku. On će posle razgovora odlučiti koje je najbolje rešenje, da li treba uključiti lekove ili je dovoljna psihoterapiji.

Može da pomogne i fizička aktivnost, ali tu ne mislim na teretane ili jogu i slično. Dovoljno je otići do prodavnice, spremiti stan, popiti kafu sa prijateljima. Razgovor sa ljudima je vrlo dragocen u ovom periodu - dodaje ona. 

Foto: Unsplash.com

 

Svakome od nas lakše je da vidi šta se dešava sa drugom osobom, nego što smo spremni da priznamo da imamo problem. Zato je, kažu stručnjaci, u ovakvim situacijama vrlo važna podrška partnera ili bliskih osoba.

- Ako mi imamo puno energije i volje da svašta probamo, uvek smo spremni za akciju, a naš partner ili bliska osoba nisu u takvom raspoloženju, treba da se prisetimo da je pad životne energije, jedan od prvih simptoma jesenje depresije.  Takvom partneru potrebna je podrška, lagano, korak po korak vraćati se u formu. Parovi bi mogli da napišu na papiru aktivnosti koje mogu zajedno da rade i stave ih u teglu. Dovoljno je svaki dan da izvučete jednu cedulju i zadatak uradite. Ako piše kafa sa prijateljima, insistirajte da se ide na kafu - savetuje Danka Đukanović.

 

 

Ostavite komentar