Kultura > Muzika

Grammy DŽEZ UMETNICI na Nišvilu: Bračni par ALEKSA TANA i Antonio SANČEZ prve zvezde

Sančez je jedan od najuticajnijih džez muzičara i višestruki dobitnik Grammy nagrada, kao i kompozitor muzike za film "Birdman"

Izvor: K1info/Tanjug

24/04/2023 > 21:21

podeli vest:

Grammy DŽEZ UMETNICI na Nišvilu: Bračni par ALEKSA TANA i Antonio SANČEZ prve zvezde
Foto: Youtube PrintScreen/Thana Alexa


Američka džez pevačica, kompozitorka, aranžerka i producentkinja hrvatskog porekla Tana Aleksa predstaviće na ovogodišnjem Nišvilu, poslednjeg dana festivala, u nedelju 13. avgusta, autorski projekat "ONA" za koji je dobila dve Grammy nominacije.

U bendu koji će je pratiti je i njen suprug Antonio Sančez, bubnjar, kompozitor i multiinstrumentalista - jedan od najuticajnijih džez muzičara u novom milenijumu i višestruki dobitnik Grammy nagrada, poznat i kao dugogodišnji saradnik Peta Metinija, ali i kao kompozitor muzike za Oskarom nagrađen film "Birdman".

Tana Aleksa je rođena u Njujorku.

Četiri godine zaredom se pojavljivala na listama najboljih mladih džez umetnika čuvenog DownBeat magazina (po glasovima kritičara), a 2014, godine osvojila je drugo mesto na džez konkursu "Made in NY".

Prvi album "Ode to Heroes" objavila je 2016. godine, a već drugim albumom "ONA" iz 2020. godine dobila je dve Grammy nominacije.

Inspiracija za taj album bile su međugeneracijske i interkulturalne priče imigrantkinja u njenoj porodici, što je evoluiralo u istraživanje iskustava savremenih žena svuda u svetu.

Kritičari i kolege njen autorski opus ocenjuju kao iznenađujući, veoma uspešan i originalan spoj džeza, savremenog soula i world music - pre svega kroz muzičke motive regiona iz kog vuče korene.

Tanin suprug i čest gost na njenim projektima (kao i ona na njegovim projektima "Migration" i "Bad Hombre") jedan je od najcenjenijih džez bubnjara, istovremeno i veoma uspešan kompozitor Antonio Sančez.

Svojevrsna oficijelna potvrda značaja ovog bračnog para na svetskoj džez sceni je svakako i to što su se našli na naslovnoj strani magazina DownBeat.

Sančez je rođen u Meksiko Sitiju. Unuk je čuvenog meksičkog glumca Ignasia Lopeza Tarsa, koji je nedavno preminuo u 98. godini.

Još tokom studija, njegov profesor Danilo Perez ga preporučuje Pakitu De Riveri koji je od Dizija Gilespija nasledio vođstvo poznatog United Nation Orchestra, sa kojim Sančez odlazi na turneju.

Sančez zatim postaje član Perezovog akustičnog trija sa kojim svira i na koncertima, ali snima album "Motherland" koji je imao Grammy nominaciju. Na jednom od koncerata čuo ga je legendarni gitarista Pet Metini i pozvao ga da se pridruži njegovoj grupi, i ta sardnja traje već više od dve decenije.

Već prvi Metinijev album sa Sančezom "Speaking of Now" (2003) dobio je Grammy za najbolji savremeni džez album.

Nastupao je i snimao sa mnogim značajnim džez umetnicima, međju kojima su i Majkl Breker, Geri Barton, Čik Korija, Avišai Koen.

Pod svojim imenom objavio je devet albuma, a već na prvom "Migration" (2007) svirali su: Pet Metini, Čik Korija, Kris Poter, Dejvid Sančez i Skot Koli.

Referentni sajt "All about jazz" ocenio je album kao jedan od najuspešnijih debi albuma te godine.

Sančez je komponovao muziku za Oskarom nagrađen film "Birdman", koja je 2014. godine objavljena i na albumu.

Ta partitura mu je donela nominacije za Zlatni globus za najbolju originalnu muziku, nagradu BAFTA za najbolju filmsku muziku, Critics' Choice Movie Award za najbolju muziku i Satellite Award za najbolju originalnu muziku.

Jedini razlog što nije ušao u konurenciju za Oskara za najbolju originalnu muizku je to što je film sadršao i značajan procenat tema iz klasične muzike.

 

Ostavite komentar