Priče > Društvo

Obeleženo 50 godina od početka gradnje pruge Beograd-Bar: Nastaviće se sa ulaganjima u ŽELEZNICU

Radujemo se obnavljanju železničkog saobraćaja, izgradnji brzih pruga, kao i obnovi pruge Beograd - Bar - istakao je jedan od akcijaša

Izvor: K1info

10/05/2024 > 11:14

podeli vest:

Obeleženo 50 godina od početka gradnje pruge Beograd-Bar: Nastaviće se sa ulaganjima u ŽELEZNICU
Foto: tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ


Nekadašnji akcijaši, graditelji pruge Beograd - Bar, krenuli su jutros brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd Centar u Prokopu ka Prijepolju, obeležavajući na taj način jubilarnu 50. godišnjicu od početka gradnje ove pruge.

Obraćajući se nekadašnjim akcijašima, ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vesić je rekao da društvo nikada neće zaboraviti ono što su brigadiri uradili i naveo da se sada rekonstruiše pruga koju su oni gradili.

- Rekonstruisali smo deo od Beograda do Valjeva, a u narednih godinu dana počećemo da rekonstruišemo deo od Valjeva do Vrbnice, odnosno do granice sa Crnom Gorom - istakao je Vesić i naveo da će ona biti potpuno modernizovana i rekonstruisana.

Ocenio je da se danas grade nove brze pruge i putevi, rekonstruišu stari i dodao da akcijaši nisu pravili pruge i puteve danas ne bi imalo šta da se obnavlja. 

Foto: tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

 

Predsednik udruženja ORA Beograd - Bar Velizar Popović rekao je da se ovim putem želi postići da se ne zaboravi epopeja dobrovoljnog omladinskog rada. 

- Radujemo se obnavljanju železničkog saobraćaja, izgradnji brzih pruga, kao i obnovi pruge Beograd - Bar - istakao je on.

ORA Beograd - Bar odlikovala je ministra Vesića zlatnom značkom ove akcije.

Iz Prokopa je jutros krenulo oko 80 brigadira a usput će im se pridružiti još njih. Jedan od onih koji su na put pošli sa početne stanice Milorad Kozlovački za Tanjug je rekao da je on bio u Zemunskoj brigadi koja je radila prugu Beograd-Bar koja je za njegovu generaciju bila pruga snova. 

- Beograd-bar je bio dugogodišnji san cele Jugoslavije, ona je bila od strateškog značaja za ovaj deo Balkana. Mi smo sa velikom optimizmom i radošću išli da gradimo tu prugu - rekao je on.

Ispričao je da je njegova brigada radila u okolini Jabuke, kod Prijepolja i da će brigadiri sutra posetiti naselje u kome su nekada bili.

Foto: tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ

 

Rad na pruzi je, prema njegovim rečima u srcima brigadira ostao kao lepa uspomena, ne samo na mladost, već i zbog ponosa zato što su učestvovali u izgradnji zemlje i ostvarili veliki san da se ova pruga izgradi.

Planom obeležavanja jubileja je predviđeno da brigadire na stanici u Branešcima dočeka predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, nakon čega će biti postavljena spomen ploča u čast akcijaša sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u izgradnji pruge.

Voz će potom nastaviti ka Prijepolju, gde će u Domu kulture biti održana Svečana akademija "Čelična magistrala srca" i izložba "Pruga snova" .

Manifestaciju organizuju Udruženje učesnika ORA Beograd - Bar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Srbija kargo, Železnice Srbije ad i opštine Kosjerić, Čajetina i Prijepolje.

Pruga Beograd - Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je  učestvovala i omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju "Beograd - Bar".

Tokom petogodišnjeg trajanja ove radne akcije radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

Izgradnja pruge Beograd - Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.

 

Ostavite komentar