Sport > Košarka

Amerikance boli NIKOLA JOKIĆ! SPORTSKI STRUČNJACI za K1 o uspehu najkorisnijeg igrača sezone u NBA

Da li će Nikola Jokić zaigrati za reperezentaciju Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu?

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/05/2024 > 14:40

podeli vest:

Amerikance boli NIKOLA JOKIĆ! SPORTSKI STRUČNJACI za K1 o uspehu najkorisnijeg igrača sezone u NBA
Foto: uranak printscreen


Istorija svetske košarke je ispisana! Nikola Jokić treći put za četiri godine proglašen je za najkorisnijeg igrača (MVP) sezone u NBA ligi. 

Pitanje koje svi postavljaju poslednjih dana je, da li će Nikola Jokić zaigrati za reperezentaciju Srbije na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu? U emisiji "Uranak" na televiziji K1, o tome su govorili košarkški analitičari Nenad Miljenović i Veljko Dragosavljević, sportski novinar Tanjuga.

- Nikola je pokazao najveću konstantnost u NBA ligi tokom cele sezone i zasluženo je osvojio to priznanje po treći put - rekao je Nenad Miljenović, a potom i prokomentarisao izjavu Šakila O Nila da Nikola nije trebao da bude proglašen za MVP-a. Šakil O Nil je u komunikaciji s Nikolom Jokićem rekao da nije trebao da on bude proglašen već Šej Gildžis-Aleksander, što mislim da je veoma neukusno, kada vladajućem šampionu i nekome kome je osvojio najveće nagrade koje neko može da osvoji kažete u razgovoru javno da je neko drugi trebao da osvoji - rekao je košarkaški analitičar i dodaje da u njegovoj izjavi nije bilo nikakve namere:

- Nije bilo nikakve namere, već prosto ljudi vole da naprave narativ da neko novi uzme i onda malo dosadi da glasaš za jednog te istog igrača i zato mislim da, ne samo Nikola, nego i neki igrači poput Lebrona Džejmsa, koji je četiri puta bio, dosade ti da glasaš za iste ljude. Onda tražiš neke nove koji su približno tu i nekako ti je draže da daš nekome ko nikada nije bio ili je bio jednom, nego nekome ko iz godine u godinu dobija to priznanje.

Nikola Jokić je dobio 79 od 99 glasova članova žirija novinara.

Foto: uranak printscreen

 

- Dosta je uticalo na to što je Nikola prošle godine osvojio titulu; to je potvrdilo njega kao najboljeg igrača u ligi. Pre toga su analitičari i novinari imali problem s tim što Denver nikada nije osvojio titulu sa Jokićem i da je na neki način skupljač statistike, ali kada je Denver prošle godine postao šampion i kada je Nikola odigrao tako dominantno u plej-ofu, svima je postalo jasno da je on najbolji igrač u NBA i da te njihove zamerke nisu na mestu. Ove godine, baš zbog toga što su prošle godine bili šampioni, nije bilo nikakve dileme da će on biti MVP - rekao je Nenad.

On se osvrnuo na izjavu Nikole Jokića da mu je draža prethodna sezona kada nije dobio MVP priznanje, a bio je šampion lige:

- Kako vam karijera odmiče, sve više se fokusirate na osvajanje trofeja. To će vas na kraju razlikovati od ostalih, jer ste sve lične ciljeve ostvarili. Nikola je u fazi kada mu ti timski trofeji za Denver najviše znače i da mu je to jedini fokus.
Nikoli Jokiću su na priznanju MVP-a čestitali selektor Svetiislav Pešić, Predrag Danilović. Da li  sada svi oni očekuju da će obući dres reprezentacije u Parizu?​ To je procedura koja mora da se ispoštuje. Biti MVP je nešto što Srbija nikada nije imala. Ne čestitati u ovom trenutku, ne bi bilo normalno, a opet i neko podsećanje da je Nikola potreban reprezentaciji. Zaista ne mogu da nagađam da li će igrati, jer svako ima pravo na svoje odluke
- rekao je Nenad.

On je objasnio da li Srbija ima pravo da se ljuti ako ne igra u Parizu, kao što smo već to činili do sada.

- Čovek ima pravo na sve što nije kažnjivo. Ali, narod mora da shvati da je to njegova lična stvar i da on gleda šta je bolje za njegov život i karijeru, i niko ne može da utiče na to. Naravno, da bismo svi voleli da igra, ali na kraju dana to je njegova odluka.

Foto: uranak printscreen

 

Miljenić je prokomentarisao i šanse naše košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu: 

- Amerika dolazi u najboljem sastavu. Biće velika konkurencija, jako teško takmičenje. Mislim da je velika stvar što smo na Olimpijadi i da ćemo se boriti za jednu od medalja. Sportksi novinar Tanjuga, Veljko Dragosavljević, misli da Jokićevo igranje za reprezentaciju zavisi i od završnice sezone sa Denverom. Ukoliko Nikola sa Denverom bude preokrenuo seriju protiv Mineasote, pa dođe do velikog finala kao prošle godine, pa da se igra sedam utakmica u velikom finalu, on bi sezonu završio 26. juna, što znači da bi sutradan trebao da se priključi reprezentaciji.

Prošle godine je selektoru Pešiću rekao da nije u redu da on dolazi 20 kasnije kao velika zvezda, već ako dolazi u reprezentaciju, želi da dođe kada i svi, ali i da bude spreman.

Čovek je počeo sezonu u septembru, završio je u junu, to znači da bi se reprezentacija naslonila na ovu sezonu. Ljudsko telo je takvo, jedna povreda i kraj karijere.

On donosi svoje odluke i mi to moramo da poštujemo. Najbolji je svih vremena i moramo da uživamo još najmanje deset godina u njegovim partijama. Ko zna da li će se ikada više roditi neko sa ovih prostora, posebno iz Srbije, ovakav igrač - rekao je Veljko i dodaje da reprezentacija Srbije ima hemiju, kao i da mogu dobar rezultat da ostvare na OI.

- Bio sam u Malili i video sam tu neverovatnu hemiju koja vlada u našoj reprezentaciji. Mislim da može da se napravi lep rezultat. Ne pamtim da je neki ovakav turnir bio ovoliko jak. Moramo da verujemo našim košarkašima - zaključio je sportski novinar Tanjuga.

Amerikance boli Jokić

- Amerikanci šest godina zaredom nemaju najkorisnijeg igrača lige. Sigurno boli, jer oni smatraju košarku njihovim sportom. Na polovini sezone se negde iskristalisalo koji su to najbolji igrači: Šej Gildžis-Aleksander, Luka Dončić, Nikola Jokić i Entoni Edvards su pokazali da su neka budućnost, ali da Nikola nije osvojio to priznanje zaista ne znam na šta bi to ličilo - rekao je Veljko i dodao: 

- Marketinški gledano, Jokić nije atraktivan Amerikancima, nema Instagram i društvene mreže. Vodi normalan porodičan život, a Amerikanci sve gledaju kroz novac, kroz marketing, patike, raznorazne ugovore i negde se oni otvaraju ka svojima - kaže Veljko Dragosavljević i dodaje da Jokić mnogima bode oči:

- Jokić sada bode oči mnogima, jer samo devetorica košarkaša su tri ili više puta u istoriji osvajali ovo priznanje. Kada govorimo o tome, imaju oni neke analitičare i bivše košarkaše, koji imaju raznorazne teorije, koje su neverovatne i neukusne. Mi moramo da kažemo da je on jedan od najboljih. Šakil je nakon svog izlaganja, kada je rekao da smatra da je neko drugi trebao da dobije priznanje, rekao: "Ti si za mene najbolji, ali je Šej je broj 1, što opet nije izjava na mestu - zaključio je sportski novinar Tanjuga u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar

Umrla Brigit Birlajn

Oplakujemo gubitak prve žene kancelarke Austrije. Brigit Birlajn je umrla danas, saopšteno je iz kabineta kancelara

Vesti
Umrla Brigit Birlajn

Umrla Brigit Birlajn

Oplakujemo gubitak prve žene kancelarke Austrije. Brigit Birlajn je umrla danas, saopšteno je iz kabineta kancelara

pre 3 minuta

Svet