Kultura > Muzika

Aleksandar Simić o "MUZIČKOJ EKSKURZIJI": Izazov je bio da napravimo koncerte koji NISU SMOR

On je naveo da je Muzička omladina najvažnija muzička institucija u zemlji, važnija od Beogradske filharmonije, RTS-a, Narodnog pozorišta...

Izvor: K1info/Tanjug

20/04/2023 > 11:36

podeli vest:

Aleksandar Simić o "MUZIČKOJ EKSKURZIJI": Izazov je bio da napravimo koncerte koji NISU SMOR
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je kompozitor Aleksandar Simić koji je govorio o manifestaciji "Muzička ekskurzija", koja se priređuje u saradnji sa Muzičkom omladinom.

Simić je rekao da je Muzička omladina za njega "najvažnija muzička institucija u zemlji, važnija od Beogradske filharmonije, Radio-televizije Srbije, Narodnog pozorišta..."

- Zato što se bavi bazom. Bez baze nema ničeg drugog. Bavi se dušama mladih ljudi na koje računamo - naglasio je Simić.

"Muzička ekskurzija" naziv je za redovne koncerte koji mladima približavaju klasičnu muziku, a Simić dodaje da njome "odškrinjuju vrata za lepotu u njihovim životima".

Simić je priznao da su svesni da klasična muzika "na način na koji je često predstavljena može biti dosadna, nepristupačna".

- Reč smor nam je bila glavni izazov da napravimo koncerte koji nisu smor. Pošli smo od jednostanvog recepta: da napravimo nešto što bi smeli da prikažemo u Las Vegasu, da nas hotel angažuje kao Selin Dion ili Sirk de Soleil stotinjak puta - naveo je Simić.

Prema njegovim rečima, potrebno je publici uz video instalacije predstaviti muzičke numere poput njegove "Pod istim krovom", koja kao muzičko putovanje obilazi oko sveta muzikom, od tanga i fada do čardaša.

Uz to pojavljuju se i balerine iz škole "Lujo Davičo" jer je ideja od početka da budu uključeni mladi umetnici, a eklektičan program predstavljaju glumica Jelena Gavrilović i pevačica Anđela Despotović, dodao je Simić.

Naziv "Muzička ekskurzija" je odabran jer se deca ne raduju kontrolnim zadacima nego ekskurzijama, a Simić objašnjava da osim muzičkog putovanja oko sveta često izvode delove njegovog dela Zodijak - 12 karakternih znakova za klavir i simfonijski orkestar, u ovom slučaju za kamerni ansambl.

Simić je dodao da mu je cilj i kad se završi koncert da se uz žamor i lupu stolica dok deca napuštaju salu čuje muzika iz zvučnika.

- Želim da ih izvedem iz sale da do poslednjeg sekunda budu u vlasti muzike i lepote - objasnio je kompozitor.

 

Ostavite komentar