Vesti > Svet

Šta im bi?! Slovenija rešila da prizna PALESTINSKU DRŽAVU, i ne samo oni...

Borelj je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel ''ne isključuje'' tu mogućnost u budućnosti

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/05/2024 > 13:37

podeli vest:

Šta im bi?! Slovenija rešila da prizna PALESTINSKU DRŽAVU, i ne samo oni...
Foto: Tanjug/AP


Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro će ozvaničniti priznanje Države Palestine, što bi moglo da podstakne druge EU zemlje da učini isto, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je potvrdio da je dobio uveravanje španskog ministra spoljnih poslova Hosea Manuela Albaresa da će Madrid zvanično priznati Palestinu 21. maja.

Borelj je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel ''ne isključuje'' tu mogućnost u budućnosti, prenosi španski RTVE.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je u četvrtak da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za "priznanje nezavisne, suverene države Palestine".

Fajon je objasnila da se odluka vlade Slovenije zasniva na granicama između Izraela i Palestine iz 1967. godine, što znači da bi teritorija Palestine obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalim. 

Ostavite komentar