Kultura > Film/TV

Vil Smit DOVEO U NEDOUMICU članove Akademije - njegov novi film je OZBILJAN KANDIDAT za Oskara

Pored glavne uloge Smit je i producent, a poznato je da se imena producenata čitaju prilikom objave nominacija u kategoriji najboljeg filma

Autor: K1 info/nacional.hr

07/10/2022 > 11:10

podeli vest:

Vil Smit DOVEO U NEDOUMICU članove Akademije - njegov novi film je OZBILJAN KANDIDAT za Oskara
Foto: Tanjug/Phil McCarten/Invision/AP, File


Posle skandala na ovogodišnjoj dodeli nagarada Oskar kada je ošamario kolegu Krisa Roka, postavilo se pitanje šta će biti sa filmskim projektima Vila Smita, prvenstveno sa filmom "Emancipation" reditelja Antoina Fukue. U tom filmu Smit glumi Pitera, roba koji beži sa plantaže i iz močvara Luizijane i dolazi na sever gde se pridružuje vojsci u građanskom ratu, a priča je zasnovana na stvarnim događajima.

Radi se o filmu iza kojeg stoji striming kompanija Apple+, koja je nedavno objavila da će film početi da se  prikazuje u bioskopima 2. decembra, dok će se od 9. decembra naći na njihovoj platformi. Ovo je objavljeno posle projekcije filma u Vašingtonu, a američki mediji pišu da je film ozbiljan kandidat za Oskara, pri čemu bi Smit mogao da bude nominovan za najbolju ulogu. Ako se to dogodi, on neće biti na dodeli jer ga je američka filmska akademija kaznila sa desetogodišnjom zabranom prisustvovanja na ceremoniji dodele Oskara.

Film je prikazan u subotu na konferenciji fondacije Congressional Black Caucus koja se bori za prava crnačke zajednice, a kojoj su prisustvovali predstavnici mnogih drugih organizacija koje se bore za crnačka prava. Reakcije na film su, prema komentarima na društvenim mrežama, bile pozitivne i odmah su počele analize mogućih kandidata za nominacije za Oskara 2023. godine. Smatra se da je, za sada, samo jedan film siguran kandidat, a to je "The Fabelmans" Stivena Spilberga.

"Emancipation" je ozbiljan kandidat za jedno od ostalih devet mesta u kategoriji najboljeg filma, ali se upozorava da je Smit jedan od producenata filma, a imena producenata čitaju se prilikom objave nominacija u kategoriji najboljeg filma.

Foto: Tanjug/Apple TV+ via AP

 

Što se tiče nominacije u kategoriji najboljeg glumca, oni koji su pogledali film tvrde da je Smit odigrao fantastičnu ulogu. Ali smatra se da bi dobijanjem nominacije za Oskara to značilo brzi povratak Vila Smita u glumačku elitu, a poznato je da je dobar deo članstva američke filmske akademije smatrao da je Smit trebao biti kažnjen doživotnom zabranom dolaska na dodelu nagrada.

Projekciji filma u Vašingtonu prisustvovali su i Fukua i Smit.

- Tokom svoje karijere odbio sam mnoge filmove koji se bave robovlasništvom. A onda se pojavio ovaj film. Ovo nije film o robovlasništvu. Ovo je film o slobodi. Ovo je film o otporu. Ovo je film o veri - rekao je Smit.

Zanimljivo je da se radnja filma zasniva na istinitom događaju. Kada je Piter uspeo da pobegne iz Luizijane, prijavio se u vojsku severnjaka gde su mu, prilikom lekarskog pregleda, fotografisana gola leđa na kojima se vide udarci bičem. Ta fotografija bila je dokaz okrutnosti robovlasničkog sistema, a sada je postala temelj novog filma Vila Smita.

 

 

 

Ostavite komentar