Kultura > Film/TV

Umrla Sačin Litlfeder, glumica koja je u ime Marlona Branda šokirala svet

Po okončanju ceremonije stavljena je na crnu listu, a tek ovog avgusta je Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila zvanično izvinjenje

Autor: K1 info/jutarnji.hr

03/10/2022 > 17:41

podeli vest:

Umrla Sačin Litlfeder, glumica koja je u ime Marlona Branda šokirala svet
Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello, File


- Sačin Litlfeder, indijanska aktivistkinja koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara za "Kuma", umrla je u 75. godini, objavila je Akademija filmskih umetnosti u nedelju.

Litlfeder je bolovala od raka dojke.

Akademija je objavila njenu smrt u tvitu u nedelju uveče.

 

 

Hollywood Reporter preneo je izjavu njenog staratelja koji je rekao da je umrla u nedelju u podne u svom domu u gradu Novato u severnoj Kaliforniji, okružena svojim najmilijima.

Brando je 1973. osvojio Oskara za najboljeg glumca za ulogu u "Kumu", ali nije prisustvovao ceremoniji, protestujući u znak podrške pravima američkih domorodaca.

Litlfeder se na događaju pojavila u Brandovo ime.

Foto: Tanjug/AP Photo/File

Sačin Litlfeder na dodeli Oskara 1973. godine

Odbila je da primi nagradu i održala kratak govor, objašnjavajući da je glumčevo odbijanje delimično posledica "tretiranja američkih Indijanaca u filmskoj industriji... i na televiziji, u reprizama filmova."

Holivud ju je po završetku ceremonije stavio na crnu listu.

U avgustu je Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila zvanično izvinjenje zbog postupanja prema njoj.

Njen govor na dodeli Oskara okarakterisan je kao "snažna izjava koja nastavlja da nas podseća na značaj poštovanja ljudskog dostojanstva".

- Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog svoje izjave bilo je neopravdano. Emocionalni teret koji ste preživeli i cena koju ste platili za uništenu karijeru u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga vam nudimo naše najdublje izvinjenje i izražavamo vam naše iskreno divljenje - rekao je predsednik Akademije Dejvid Rubin.

 

 

 

Ostavite komentar