Kultura > Film/TV

Reditelj Milčo Mančevski: FILM ĆE PREŽIVETI digitalnu revoluciju

Dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović" rekao je da obožava NBA ligu i da naročito uživa u partijama srpskog košarkaša Nikole Jokića

Autor: K1 info/Tanjug

03/10/2022 > 11:35

podeli vest:

Reditelj Milčo Mančevski: FILM ĆE PREŽIVETI digitalnu revoluciju
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Beogradska premijera filma "Vrba" reditelja Milča Mančevskog održana je sinoć u Dvorani kulturnog centra Beograda, a slavni reditelj je za Tanjug kazao da je film žilav medij i da će preživeti aktuelnu digitalnu revoluciju.

Drama "Vrba" je priča o tri Makedonke koje moraju da se bore sa kontrolom nad svojim telom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem.

One nisu nameravale da promene svet ili društvo, ali njihova borba da postanu majke čini ih malo verovatnim heroinama.

U filmu igraju: Sara Klimoska, Natalija Teodosieva, Kamka Tocinovski, Nenad Nacev, Nikola Risteski, Petar Caranović, Ratka Radmanović.

Ovo ostvarenje nastalo je u koprodukciji Severne Makedonije, Mađarske, Belgije i Albanije 2020. godine.

Mančevski napominje da je premijera filma "Vrba" zapravo drugi pokusaj pokušaj da beogradska publika vidi njegov film.

- Prvi pokušaj je obesmislila pandemija, pa se radujem večerašnjem susretu sa publikom posle projekcije filma - kazao je proslavljeni reditelj.

Kako kaže, film "Vrba" sastoji se od tri priče.

- Dve su savremene, a jedna se odigrava u srednjem veku. Sve te priče spaja uneverzalna tema ljubavi i potrebe za majčinstvom. U središtu priče su parovi koji pokušavaju da imaju decu, ali im to ne polazi za rukom. Te priče se prepliću i u svojim kontrastima i to je ono što će publika prepoznati od mog rediteljskog rukopisa u filmu "Vrba" - kazao je Mančevski.

Njujork Tajms je uključio film "Pre kiše" (1994) u svoj vodič najboljih 1.000 filmova ikada napravljenih. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Milčo Mančevski, reditelj

Film "Pre kiše" dobio je više od 30 nagrada, između ostalog nagrađen je "Zlatnim lavom" za najbolji film na Festivalu u Veneciji.

Film je bio nominovan za Oskar u kategoriji najbolji strani film.

Nedavno je na Festivalu filmske režije u Leskovcu Mančevski dobio nagradu "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Prema njegovim rečima ostvarenja Žike Pavlovića obeležila su jugoslovensku kinematografiju, baš kao i filmovi "Crnog talasa" koji su je proslavili u Evropi i svetu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Milčo Mančevski, reditelj

- Svi ti filmovi čine našu kinematografsku kulturnu baštinu koju ne uspevamo dovoljno da cenimo. Ne mogu da kažem koliko ima "neodoljive prljavštvine" Žike Pavlovića u filmovima mlađih autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije... Ne gledam puno filmova i trudim se da vreme trošim na obilaske galerija, čitanje, putovanja, NBA ligu - kazao je Mančevski.

Za njega nema dileme da se film pokazao kao žilav medij, pa će, kako kaže, preživeti i aktuelnu digitalnu revoluciju.

- Preživeo je televiziju, video snimanje, striming... Odlazak u bioskop pruža poseban doživljaj filma. Mnogo je bolje da popijete pivo u kafani sa društvom, nego kući u samoći. Tako je i sa bioskopom gde delite kolektivni doživljaj filma sa drugim ljudima. U bioskopu nisu najvažnije poruke na mobilnom telefonu, već doživljaj filma - kazao je Mančevski.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Milčo Mančevski, reditelj

Makedosnki reditelj obožava NBA ligu, i priznaje da naročito uživa u partijama srpskog košarkaša Nikole Jokića.

- Jokić igra na mozak. To je očaravajuće. Navijam za Denver jer igra fenomenalnu košarku... kao San Antonio pre toga... - priznao je Mančevski.

 

 

 

Ostavite komentar