Kultura > Film/TV

Mila Turajlić za Reflektor: "Scene iz fonda Labudović" je DIPTIH o našem najtalentovanijem SNIMATELJU

Premijera će biti sredinom septembra u SAD

Izvor: K1info/Tanjug

05/09/2023 > 18:42

podeli vest:

Mila Turajlić za Reflektor: "Scene iz fonda Labudović" je DIPTIH o našem najtalentovanijem SNIMATELJU
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bila je Mila Turajlić naša najznačajnija rediteljka dokumentarnih ostvarenja koja je govorila o procesu nastajanja diptiha "Scene iz fonda Labudović" o snimatelju Stevanu Labudoviću koji čine dva dokumentarca "Nesvrstani" i "Filmske gerile".

Turajlić objašnjava da je Stevan Labudović bio jedan od najtalentovanijih snimatelj "Filmskih novosti" koji je rano u karijeri dobio priliku da bude u pratnji predsednika Tita.

- Kada je Tito krenuo da plovi brodom do Azije i Afrike formiran je filmski dvojac koji su činili snimatelji Stevan Labudović i Dragan Mitrović čiji je zadatak bio da prati ta putovanja. Svi ti snimci dočeka Tita u Africi i Aziji nastali su veštinom Labudovića i Mitrovića - kaže Turajlić.

Prema njenim rečima, upoznala je Labudovića na filsmkom festivalu u Alžiru gde je predstavljala svoj prvi film "Cinema Komunisto"

- Labudović je bio počasni gost festivala. Jugoslavija je za vreme vreme alžirskog oslobodilačkog rata, koji je trajao 7 godina, slala naoružanje i uniforme alžirskim gerilicima. Tito je u Alžir poslao i svog snimatelja sa zadatkom da napravi film o borbi za nezavisnost, čija bi projekcija bila u Ujedinjenim nacijama...Naravno taj snimatelj je bio Stevan Labudović. On je proveo tamo tri godine...Na 35-milimetarskoj kameri je snimio 83 kilometara filma. Stevan Labudović je snimio i kolor film o prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih koja se u Beogradu održala 1961. godine. Taj film se i danas čuva u depou Filmskih novosti. Sve to me je inspirisalo da napravim film - otkriva Turajlić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Za nju je, kako kaže, najuzbudljiviji deo nastajanja filmova bilo gledanje materjala sa Labudovićem.

- Slavni snimatelj mi je rekao kako veruje da kada nekog snimate 50-milimetarskim objektivom, možete da pročitate kakva je to osoba. On je tako snimao Nasera, Nahrua, Kastra iz neposredne blizine i tu se vidi čitanje filmske kamere. Bilo mi je zanimljivo da kroz njegove oči formiram sliku o svetskim državnicima. Takođe bilo mi je zanimljivo da pobunjenici u Alžiru pred kamerom preko dana igraju oružane akcije koje kasnije u realnosti izvode noću. Tada kamera nije bila dovoljno osetljiva da snima noću - kazala je Turajlić.

U saradnji sa Filmskim novostima Turajlić je napravila istraživački umetničko istraživački prijekat čije cilj da pokušamo da digitalizujemo što više tih materjala snimljenih u afričkim zemljama.

- Odlučili smo da pustimo te materjala ljudima koji žive u zemljama gde su oni snimani. Do sada smo to izveli u Alžiru...Radili smo u Beogradu u okviru "Oktobarca". Ljudi gledaju u realnom vremenu te materjale, komentarišu i stvaraju novi narativ. Od toga nastaju video radovi. Organizujemo radionicu u Egiptu u oktobru - kazala je Turajlić i naglasila da njeni filmovi "Nesvrstani" i "Filmske gerile" žive festivalski život.

Naglašava da oba filma ulaze u bioskopsku distribuciju u Francuskoj i Hrvatskoj.

- U planu je i premijera filmova u SAD sredinom septembra...U Južnoj Koreji takođe - kaže Turajlić.

Ostavite komentar