Kultura > Art

Izložba crteža i knjige "PIJIN SVET" Džulije Pejton-Džons PREDSTAVLJENA u Galeriji X Vitamin

Knjiga "Pijin svet" objavljena je 2021. godine i predstavlja vizuelni dnevnik života autorke i njene ćerke uoči i tokom pandemije

Izvor: K1info/Tanjug

03/09/2023 > 22:01

podeli vest:

Izložba crteža i knjige "PIJIN SVET" Džulije Pejton-Džons PREDSTAVLJENA u Galeriji X Vitamin
Foto: Tanjug/Jadranka Todorović


Čuvena britanska kustoskinja, direktorka galerije i umetnica, Džulija Pejton-Džons (Julia Peyton-Jones) danas je u galeriji X Vitamin u Beogradu u otvorila izložbu crteža i predstavila istoimenu knjigu - "Pijin svet".

Crteži koji su objavljeni u knjizi "Pijin svet" ekskluzivno su izloženi u galeriji X Vitamin od 3. septembra do 5. oktobra 2023. godine.

Posetioci su takođe u prilici da vide animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu.

Džulija Pejton-Džons se u svojoj dugogodišnjoj karijeri kustoskinje i direktorke galerije Serpentine u Londonu istakla svojim radom, a za izuzetan doprinos međunarodnoj kulturi i razvoju britanske kulturne scene dobila je titulu Dame Britanske imperije.

Foto: Tanjug/Jadranka Todorović

Džulija Pejton-Džons u razgovoru sa gostima

Pažnju šire javnosti privukla je tako što je nakon dvadeset pet godina u Serpentine Galleries, hrabro promenila pravac, postavši majka sa 64 godine i započela novi posao u Thaddeus Ropac, komercijalnoj galeriji međunarodnog priznanja.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam dobila poziv baš od galerije X Vitamin da pokažem svoj rad . Srećna sam što se ovo dešava u Beogradu, u koji dolazim drugi put, sada u svojstvu umetnice. Prvi put je to bilo u Muzeju savremene umetnosti. Divno je vratiti se u ovaj prelepi grad, sada okružena svojim radovima i zahvalna sam što ste došli da ga vidite. Ovde su slike, crteži, animirani film i naravno knjiga "Pijin svet" i kao što pretpsostavljam da znate, reč je o priči i životu sa mojoj ćerkom tokom perioda od godinu dana, koji sam dokumentovala na dnevnom nivou, svake večeri kada bi ona zaspala. I ovo je jedan deo tog rada u kome se nadam da ćete uživati - izjavila je na otvaranju autorka, Džulija Pejton-Džons.

Kustoskinja galerije X Vitamin, Ksenija Marinković je u prisustvu brojnih posetilaca i ljudi iz javnog i kulturnog života Beograda, razgovarala sa autorkom i podsetila se kako su se njih dve upoznale i kako je došlo do ideje da se baš u Beogradu predstavi "Pijin svet".

Foto: Tanjug/Jadranka Todorović

Ksenija Marinković, kustoskinja galerije X Vitamin

Kroz ovaj razgovor prisutni su mogli da saznaju mnogo zanimljivih detalja iz života umentice, kao i intimne priče vezane za nastanak ovog dela.

Inače, knjiga "Pijin svet" objavljena je 2021. godine, odmah posle godine pandemije.

Ova prelepa serija crteža, koju je umetnica stvarala svake večeri kada bi njena ćerka otišla u krevet, sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije.

Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koju će se osvrnuti u budućnosti.

Autorka kaže da svoje crteže vidi kao način da prikaže plime i oseke porodičnog života, beležeći sve ono što se dešava tokom dvadeset četiri sata.

Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije.

Ostavite komentar