Kultura > Knjige

ISPOVEST BEZ MILOSTI: "Monah Hokaj", novi roman VUKA DRAŠKOVIĆA

Roman koji zatvara krug započet "Nožem"

Izvor: K1info

04/09/2023 > 18:32

podeli vest:

ISPOVEST BEZ MILOSTI: "Monah Hokaj", novi roman VUKA DRAŠKOVIĆA
Foto: K1inf/TVK1


Najnoviji roman Vuka Draškovićev "Monah Hokaj“ zatvara krug započet "Nožem“ i predstavlja neustrašivu i beskompromisnu analizu prošlosti koja ruši zidove dogmatizma i osvetljava mračne zakutke istorije.

 U samom jezgru Draškovićevog literarnog podviga jeste zločin i kazna sarajevskog snajperiste, a prizori iz romana čine svojevrsni kaleidoskop velikih imena poput Dostojevskog, Tolstoja i Saramaga, čiji su duhovi prisutni poput senki. Autor se hrabro bori s bogohulnim istinama i izvitoperenim lažima u našem vremenu i prostoru.

 - Hokaj sudi Hokaju. Sudnica je u pustom planinskom selu u Hercegovini, a sudija je nekadašnji snajperista Hokaj, srpsko Oko sokolovo, koji za počinjene zločine u Sarajevu sudi sebi samome.
Bio je mladi i daroviti profesor istorije. Udba ga je mobilisala u snajperiste, a Crkva ga zamonašila, da izbegne suđenje u Hagu, i krila ga po Crnoj Gori i Ukrajini. Od bolnog pokajanja i krivice za tolike smrti, niko Hokaja nije mogao sakriti ni spasiti.
On sudi sebi tri decenije posle svojih prvih snajperskih hitaca. Nema, međutim, nikoga na svetu koji će da sudi i presudi današnjim srpskim Luciferima, koji milione ljudi, svakodnevno, ubeđuju da devedesetih, kad je Hokaj ubijao, ništa nije bilo kako je bilo, i da ništa nije ni kako danas jeste. U njihovim gejzirima laži davi se istina. U njihovim nacionalnim "pobedama" začinju se novi porazi i novo Zlo -
kazao je Drašković o glavnom junaku romana.

Foto: Laguna promo

 

Vuk Drašković ne samo da piše istoriju, već je i njen kovač, oblikujući je u novo ruho.

Kao višedecenijska žrtva satanizovanja i pokušaja ubistva, prema rečima Ljiljane Šop, autor je "sve uvereniji da otvaranja arhiva i obelodanjivanja istina o zločinima i počiniocima na ovom tlu nikada neće biti", pa je istoriji oduzeo titiulu učiteljice života i dodelio je književnosti, kao i moć da razotkrije istinu.

Ostavite komentar