Kultura > Muzika

PROJEKAT "Izgubljeni bas": U toku je POTRAGA za originalnom Hofner BAS GITAROM Pola Makartnija

Instrument koji je Makartni kupio za 38 dolara u nemačkom gradu Hamburgu 1961, danas bi mogao da ima vrednost preko 10 miliona funti

Izvor: K1info/Tanjug

04/09/2023 > 11:38

podeli vest:

PROJEKAT "Izgubljeni bas": U toku je POTRAGA za originalnom Hofner BAS GITAROM Pola Makartnija
Foto: Youtube PrintScreen/HDBeatles


Svetska potraga za jednim od najčuvenijih instrumenata - originalnom Hofner bas gitarom Pola Makartnija pokrenuta je u okviru projekta "Izgubljeni bas", prenosi BBC.

Projekat "Izgubljeni bas" traži informacije o, kako je opisuju, "najvažnijoj gitari u istoriji".

Makartni je kupio Hofner 500/1 električnu bas gitaru za 38 dolara u nemačkom gradu Hamburgu 1961. godine, ali je posle osam godina gitara nestala. Danas bi njena vrednost mogla biti preko 10 miliona funti, navodi Sky News.

Korišćena je u stvaranju muzike Bitlsa tih godina, kao što su hitovi "Love Me Do" i "She Loves You".

Projekat pronalaženja gitare pokrenula je kompanija Hofner, a njom rukovodi Nik Vas koji je udružio snage sa dva novinara u pokušaju da reši "najveću misteriju u istoriji rokenrola".

Vas je tesno sarađivao sa Makartnijem, a o nestaloj gitari je napisao i knjigu. On je za BBC rekao da ga je poznati član grupe Bitls pitao za gitaru tokom nedavnog razgovora - i tako je potraga počela.

Nije jasno šta se desilo sa instrumentom, koji je najverovatnije sklonjen kada su Bitlsi završili snimanje albuma "Get Back" 1969. godine, rekao je Vas.

"Nije poznato gde je smeštena, ko je sve bio tamo. Većina ljudi će je se setiti... To je gitara koja je stvorila Bitlse", dodao je.

Ostavite komentar