FunBox > Misterije

Stari Egipćani su obožavali BOGINJU Meseca, imali su TAJNI KULT, a sada je OTKRIVENO kakve ŽRTVE su joj PRINOSILI

Prilikom najranijih iskopavanja Pompeje, jedan od najspektakulranijih nalaza na ovom arheološkom lokalitetu bio je Izidin hram

Autor: K1info/nationalgeographic.rs

04/09/2023 > 21:47

podeli vest:

Stari Egipćani su obožavali BOGINJU Meseca, imali su TAJNI KULT, a sada je OTKRIVENO kakve ŽRTVE su joj PRINOSILI
Foto: Freepik.com


Analizom ostataka spaljenih kostiju otkrivenih u Izidinom hramu, arheolozi su uspeli da rekonstruišu rituale misterioznog kulta staroegipatske boginje Meseca. 

Prilikom najranijih iskopavanja Pompeje 1764. godine, jedan od najspektakulranijih nalaza na ovom arheološkom lokalitetu bio je Izidin hram. U pitanju je mala i dobro očuvana građevina u južnom delu antičkog grada, posvećena staroegipatskoj boginji Meseca čiji kult i ceremonije su bili tajna. I tu dolazimo do dela zbog čega je on privukao toliku pažnju, jer svaki - pa čak i najmanji detalj - vezan za ovaj kult otkrio bi istraživačima nešto novo i objasnio na koji način su ljudi tada obožavali ovu boginju. 

Revidirajući prethodna i stičući nova saznanja, tim istraživača iz Pompeje je sada izneo teoriju da su ptice iskopane u hramu igrale ključnu ulogu u kultu Izide. Pored toga, oni su na osnovu njih rekonstruisali banket koji je ovde održan u 1. veku n.e. u njenu čast - a na kome su različite vrste ptica žrtvovane i pripremljene. 

Ponude u vidu ptica za boginju Meseca

Autori novoobjavljene studije Ć. Кorbino i B. Demarči su analizirali ostatke koji su otkriveni u blizini Izidinog һrama u Pompeji tokom 2017. godine. Tom prilikom, oni su identifikovali 143 fragmenta skeleta koji pripadaju različitim vrstama ptica, uključujući i piliće, guske i grlice.

Tragovi na kostima sugerisali su kako su životinje spaljene još dok je na njima bilo mesa, što je prema mišljenju autora jasan znak ritualne prakse u kojoj su već pripremljene ptice prinošene božanstvu kao ponuda na banketu. One su verovatno kuvane u posebnim posudama u svetim kuһinjama i to od strane sveštenika, a zatim je jedan njihov deo konzumiran od strane istih, dok je drugi nuđen Izidi. 

- Ovim nalazom možemo da potvrdimo kako je žrtvovanje ptica u stvari poseban deo rituala posvećen Izidi - naveli su autori u svojoj studiji. I dodali kako je očigledno daodabir žrtveniһ životinja nije bio proizvoljan, već da je izvden u sklopu određenih standarda - u nekoliko svetiһ spisa Izida je povezana sa guskama, životinjom za koju se zna da je bila poslužena na banketu.

Osim toga, golubovi su često birani za simbole ženskih božanstava, a kokoške su odavno identifikovane kao deo rituala nekih drugih mističnih kultova.

Zaključak je da ovaj nalaz predstavlja važan dokaz o ritualnim aktivnostima izvođenim u sklopu Izidinog kulta tokom 1. veka n.e.,  i to ne samo u Pompeji, već verovatno u celom Rimskom carstvu u to vreme.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu International Journal of Osteoarchaeology. 

Ostavite komentar