FunBox > Misterije

MISTERIJA na nebu Gvatemale: Iluzija, SF PAUCI, ili MUNJA koja seva ODOZDO NAGORE

Ova pojava je fenomen koji se jako retko viđa

Izvor: K1info/rts.rs

25/08/2023 > 11:38

podeli vest:

MISTERIJA na nebu Gvatemale: Iluzija, SF PAUCI, ili MUNJA koja seva ODOZDO NAGORE
Foto: printscreen X/CBSNews


Snimak sa društvenih mreža zabrinuo je sve one koji su pogledali misterioznu scenu iz Gvatemale. Naime, nešto kao iz apokaliptičnog filma dogodilo se iznad vulkana Akatenango. Činilo se da su munje slične paucima izašle iz vulkana kada je grom udario u blizini stvarajući spektakularnu optičku iluziju.

Olujnim nebom iznad vulkana sevale su munje, ali takav prizor se ne viđa svakog dana. Impresioniranom Deriku Stilu grmljavina nije smetala da sve to snimi.

Na Stilovom snimku našla se munja koja udara u vulkan tokom oluje, dok su dva vrha Piko Major i Jepokapa prekrili olujni oblaci.

- Skočio sam s motocikla i snimio eksplozije munja koje luduju, kao da pucaju uvis i osvetljavaju nebo iznad vulkana Akatenango u Gvatemali. Činilo mi se da seva u kontrasmeru - rekao je Stil.

Taj prirodni fenomen nije nemoguć, ali nije čest, naziva se "munja ili blesak nagore".

Misteriozna munja prema gore i koje vrste munja postoje

Munje koje se kreću nagore nastaju kada postoji pozitivan blesak na relaciji oblak–zemlja. Promena električnog polja izazvana prethodnim bleskom dovodi do pokretanja munje nagore.

Tip munje nagore udara od vrha oblaka naviše, u stratosferu, a mnogo su ređe od munja koje udaraju prema tlu.

Postoje tri vrste:

Crveni vilenjak - munja koja je tamna i crvenkasta, široka kilometrima, javlja se na oko 50 do 90 kilometara iznad oblaka. Traje samo nekoliko hiljaditih delova sekunde.

Plavi mlaz - vrsta munje koja ima plavu intenzivnu konusnu svetlost. Prostire se brzinom od 6.000 kilometara po satu, a dopire 20 do 50 kilometara iznad oblaka.

Patuljak - vrsta munje zelene boje, sa oblikom tanjira, prečnika oko 400 kilometara. Pojavljuju se oko 100 kilometara iznad oblaka. Traje manje od nekoliko hiljaditih delova sekunde.

Ova misteriozna scena dogodila se i pre mesec dana, a snimak je takođe postao viralan na internetu.

Bilo je tu i različitih komentara, od oduševljenja do straha i zaprepašćenja.

Ostavite komentar