FunBox > Misterije

MISTERIJA napuštenog RUDNIKA DIJAMANATA: Ogromna RUPA u Sibiru "USISAVA" SVE ŽIVO, Rusi misle da IMAJU REŠENJE

Čak je i vazdušni prostor iznad njega bio ograničen, jer su male letelice i helikopteri mogli da budu uvučeni

Izvor: K1info/kurir.rs

03/09/2023 > 21:31

podeli vest:

MISTERIJA napuštenog RUDNIKA DIJAMANATA: Ogromna RUPA u Sibiru "USISAVA" SVE ŽIVO, Rusi misle da IMAJU REŠENJE
Foto: Youtube PrintScreen/ Radio Free Europe/Radio Liberty


Rupa koja izgleda kao prizor iz naučnofantastičnih filmova nalazi se u najslabije naseljenom području Rusije, 8050 kilometara istočno od Moskve. Mir ili Mirni je džinovski ruski rudnik dijamanata za koji je poznato da "usisava" sve što leti iznad njega, trebalo bi da se ponovo otvori 26 godina posle misterioznog zatvaranja.

Smešten na otprilike 700 kilometara od Arktičkog kruga, nalazi se grad Mirni, u kome je izbušen ovaj rudnik dubok više od 525 metara i prečnika oko 1,2 kilometra.

Bušenje jame u Sibiru je naručio bivši sovjetski vođa Josif Staljin 1957. godine, uprkos činjenici da zimske temperature od -40 C stvaraju gotovo nemoguće uslove za korišćenje.

U to vreme, graditelji su bili primorani da koriste mlazne motore da odmrznu zemlju i dinamit da prođu kroz permafrost kako bi rudnik mogao da se izgradi.

On danas predstavlja jednu od najvećih rupa koje je čovek ikada iskopao. Sve se ovo pokazalo vrednim, jer je do 1960. godine rudnik počeo da radi i pružao je obilje bogatstva.

Tokom prve decenije rada rudnika proizvodio je 10.000.000 karata dijamanata godišnje, od čega je 20 odsto bilo visokog kvaliteta - i tokom svog životnog veka proizveo je dijamanata u vrednosti od oko milijardu funti.

Još veće otkriće bilo je kada je proizveo limun-žuti dijamant od 342,57 karata, najveći koji je ikada pronađen u zemlji. Rudnik se iznenada zatvorio 2004. godine, a zvaničnici su izjavili da je bila poplava i da ne mogu dalje da kopaju, a ogromna rupa je ležala napuštena.

Rupa koja guta letelice

Vazdušni prostor iznad rudnika je takođe bio ograničen, jer je sama dubina rudnika značila da su male letelice i helikopteri mogli da budu uvučeni. Kada se hladan vazduh sa površine susreće sa zagrejanim vazduhom koji dolazi iz unutrašnjosti rudnika, on stvara dovoljno snažan vrtlog da uvuče stvari u svoje dubine.

Zato su ga neki nazvali i "crna rupa".

Rudnik je pretrpeo velike poplave u avgustu 2017. godine.

Međutim, sada bi trebalo da bude ponovo otvoren 2030. godine zahvaljujući ruskoj rudarskoj kompaniji Alrosa.

Kompanija je najavila da će, posle sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom, početi sa popravkom rudnika kasnije ove godine.

Kada se ponovo otvori, očekuje se da će rudnik raditi "još 50 godina".

Ostavite komentar