FunBox > Misterije

Zločinac ili ŽRTVENI JARAC: Da li je Džejms Skot zaista izazvao VELIKU POPLAVU 1993. zbog koje je NA ROBIJI?

Vlasti su otkrile da se Skot hvalio prijateljima da želi da onesposobi nasip kako bi voda zarobila njegovu suprugu na obali reke Misuri

Izvor: K1info

17/03/2023 > 09:40

podeli vest:

Zločinac ili ŽRTVENI JARAC: Da li je Džejms Skot zaista izazvao VELIKU POPLAVU 1993. zbog koje je NA ROBIJI?
Foto: Youtube PrintScreen/KSDK News


Reka Misisipi je 1993. godine dostigla rekordni vodostaj, zbog čega su ojačane barijere duž njenih obala. U Vest Kvinsiju, Misuri, nasip izgrađen od džakova peska čvrsto je držao do sredine jula, ali je u noći 16. voda probila barijeru. Popuštanje nasipa dovelo je do onoga što će postati poznato kao Velika poplava 1993.

Lokalna reporterka Mišel Mekormak bila je u blizini nasipa kada je popustio i intervjuisala je čoveka kojeg je zatekla, 24-godišnjeg Džejmsa Skota, koji je tokom živog prenosa izjavio da je pomerio neke vreće sa peskom kako bi pokrio slabije mesto u nasipu, a potom otišao da popije piće. Međutim, kada se vratio otkrio je da je nasip probijen.

Vlasti su posumnjale u ovu priču zbog Skotove kriminalne prošlosti. Uhapšen je u oktobru 1993. zbog drugog slučaja, ali je dok je bio u pritvoru priznao krivicu za probijanje nasipa. Rekao je da je pomerio vreće sa peskom, ali da nije imao nameru da izazove poplavu:

- Moj grad je bio u opasnosti… Ljudi iz Kvinsija i Zapadnog Kvinsija bili su na putu da izgube sve. Zato sam otišao do nasipa. Nisam planirao ništa da poremetim. Ljudima je trebala moja pomoć i ja sam im pomogao - izjavio je Skot.

Daljom istragom, vlasti su otkrile da se Skot hvalio prijateljima da želi da onesposobi nasip kako bi voda zarobila njegovu suprugu na obali reke Misuri. Tako bi mogao da izlazi, zabavlja se i sastaje se sa drugim ženama.

Džejmsu Skotu je u novembru 1994. godine suđeno za namerno izazivanje Velike poplave 1993. Osuđen je na doživotni zatvor, ali je kazna ukinuta zbog propusta tužioca.

Na drugom suđenju 1998. izneseni su naučni dokazi Skotovoj odbrani, a naučnik za tlo Dejvid Hamer pokušao je da ispravi ono što je nazvao osudom zasnovanom na pričama iz druge ruke.

Naposletku, Džejms Skot je po drugi put osuđen na doživotnu robiju.

Skot je ostao uporan u svojim tvrdnjama da, iako je pomerao vreće sa peskom, "nije imao nameru da oslabi nasip", i da "ne veruje da su njegovi postupci doveli do plavljenja".

Američka vlada je procenila da je Velika poplava 1993. zahvatila više od 20 miliona hektara zemlje i prouzrokovala štetu od 15 do 20 milijardi dolara. To je i dalje jedna od najrazornijih i najskupljih poplava koje su se ikada dogodile u Sjedinjenim Državama.

Džejms Skot trenutno služi zatvorsku kaznu u zatvorskom centru Džeferson Siti u Misuriju. On i dalje tvrdi da je nevin, a pravo na uslovnu slobodu stiče 2026. godine.

Adam Pitluk, bivši reporter magazina Time, napisao je knjigu "Damned to Eternity", u kojoj tvrdi da je Skot nevin.

 

Ostavite komentar