FunBox > Misterije

Da li ste čuli za DIOMEDOVA OSTRVA? Sa ovog mesta možete da vidite - JUČERAŠNJI DAN

Ona leže u Beringovom moreuzu između kopna američke države Aljaske i Rusije

Autor: K1info/rs.rbth.com

13/03/2023 > 21:17

podeli vest:

Da li ste čuli za DIOMEDOVA OSTRVA? Sa ovog mesta možete da vidite - JUČERAŠNJI DAN
Foto: Youtube PrintScreen/Pandora US


Za nas je putovanje kroz vreme čista fantazija, ali postoji jedno mesto na planeti Zemlji gde je to zaista i moguće.

Diomedova ostrva, tačnije Veliki i Mali Diomed su udaljena samo oko pet kilometara, ali veće ostrvo je skoro jedan dan ispred svog manjeg suseda (tačnije 21 sat), jer se nalaze sa obe strane međunarodne datumske linije koja prolazi kroz Tihi okean i označava granicu između jednog kalendarskog dana i sledećeg.

Ona leže u Beringovom moreuzu između kopna američke države Aljaske i ruskog Čukotskog autonomnog okruga.

Veliki Diomed se nalazi na ruskoj strani i naziva se Ostrvo Sutra, dok je Mali Diomed na američkoj strani i naziva se Ostrvo Juče.

Ledeni most koji se zimi formira između dva ostrva omogućava, iako nezakonito, prelazak na kratku udaljenost između njih i putovanje kroz vreme. Jer ovde možete gledati jučerašnji dan.

Samo Eskimi kao autohtoni žitelji mogu slobodno da prelaze sa ostrva na ostrvo. Oni su ovde živeli kada je do ostrva doplovio prvi Evropljanin, ruski moreplovac Semjon Dežnjov. To se dogodilo u 17. veku, i od tada su 150 godina dva ostrva, udaljena 35 km od Čukotke i Aljaske, bila deo Rusije.

Među njima je povučena državna granica 1867. godine kada je Rusija prodala Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama. Tada se i autohtono stanovništvo našlo u nesvakidašnjoj situaciji.

Naime, na ostrvima je bilo isto vreme, ali različiti datumi. U odnosu na Ratmanovljevo ostrvo, Kruzenšternovo je uvek u prošlosti. Za Eskime važi bezvizni režim kako bi mogli da posećuju svoje bližnje, mada na ruskom ostrvu već odavno ne žive civili.

Foto: Youtube PrintScreen/Pandora US

 

Početkom 20. veka Eskimi su se preselili na Mali Diomed (na ostrvu u malom naselju još uvek živi 135 Eskima), a ostali su otišli na veliko kopno. Vlasti su preuzele brigu o ostrvu dugom 9 kilometara koje je najistočnija kopnena tačka Sovjetskog Saveza. Ovde se 1941. godine pojavio odred prvih graničara.

Kažu da je lokalni šaman došao na ostrvo kada su ga napustili Eskimi i prokleo ga. I od tada, navodno, ljude na ovom ostrvu vreba smrt. 

 

 

Ostavite komentar