FunBox > Misterije

OSUĐENA je na doživotni zatvor ZBOG TROVANJA DETETA, ali ju je PONOVLJENI SLUČAJ oslobodio krivice

Patriša Stolings odvela je sina u bolnicu, kojem je posle testova u krvi nađen etilen glikol, jedinjenje koje se najčešće nalazi u antifrizu

Izvor: K1info

06/03/2023 > 17:01

podeli vest:

OSUĐENA je na doživotni zatvor ZBOG TROVANJA DETETA, ali ju je PONOVLJENI SLUČAJ oslobodio krivice
Foto: Youtube PrintScreen/Friendly Forensics


Te 1989. godine, 24-godišnja Patriša Stolings uhapšena je pod optužbom da je trovala svog sina Rajana Stolingsa.

Stolings je svog sina odvela u bolnicu kada je primetila da je dete bolesno. Međutim, posle sprovedenih testova lekari su zaključili da je imao visok nivo supstance poznate kao etilen glikol u krvi. Ovo jedinjenje se najčešće nalazi u antifrizu.

Policija je ispitala Patrišu i njenog supruga, ali su oboje odlučno negirali navode o trovanju sina.

Posle dve nedelje Rajan je pušten, ali je smešten u hraniteljsku porodicu, gde su njegovi majka i otac mogli da ga posećuju samo sat nedeljno. Ali tokom šeste nedelje, kada je Patriša kratko vreme provela sama sa sinom, ponovo mu je pozlilo i dete je hitno prebačeno u bolnicu, gde su lekari verovali da je navodno ponovo otrovan.

Ovo je omogućilo policiji da izvrši hapšenje, a dva dana kasnije Rajan je preminuo. Doktori i policija bili su nepokolebljivi da je ona otrovala svog sina uprkos njenim tvrdnjama da je nevina.

Metabolički poremećaj

Dok je čekala suđenje u zatvoru, Patriša Stolings je rodila drugo dete. Ono se takođe razbolelo i imalo je simptome slično Rajanu. Bebi je dijagnostifikovano retko stanje poznato kao metilmalonska acidemija (MMA), koje omogućava telu da proizvodi jedinjenje poznato kao propionska kiselina, slično etilen glikolu.

Policija nikada nije prihvatila mogućnost da je Rajan imao isto stanje, a sudija je sprečio Patrišinog advokata da iznese teoriju bez dokaza.

Poroti nije saopštena dijagnoza Dejvida mlađeg, i 31. januara 1991. godine, posle 10 sati većanja, osudili su majku za prvostepeno ubistvo i napad na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Međutim, u maju je emitovana epizoda serije "Unsolved Mysteries" u kojoj se govorilo o Patrišinom slučaju. Epizodu je slučajno gledao i čovek po imenu Vilijam Slaj.

Vilijam je bio predsednik odeljenja za biohemiju na Univerzitetu Sent Luis. Sumnjajući da bi Rajan mogao da ima MMA, zamolio je direktora univerzitetske laboratorije dr Džejmsa Šumejkera da testira smrznute uzorke Rajanovog krvnog seruma.

Foto: Youtube PrintScreen/Friendly Forensics

 

Dr Šumejker je pronašao dokaze da je Rajan imao MMA. Originalni laboratorijski izveštaji bili su pogrešni.

Nalaze je podržao Pijero Rinaldo, poznati genetičar sa Univerziteta Jejl, koji je sproveo sopstvenu šestonedeljnu istragu.

Optužbe protiv Patriše odbačene su 20. septembra 1991. godine, a Dejvid mlađi vraćen je roditeljima.

"Ne možemo da poništimo patnju koju su Stolingsovi pretrpeli tokom ovog iskušenja i ja im se izvinjavam", rekao je tužilac Džordž B. Mekelroj III u saopštenju, prenosi People. "Nadam se da će im životi u budućnosti biti srećniji i ispunjeniji."

Iako je Patriša Stolings na kraju podnela (i dobila) tužbe protiv bolnice i laboratorije koja je testirala krv njenog sina, ona je 1991. rekla za People da nije ogorčena zbog 14 meseci koje je provela u zatvoru.

- Nikada nisam bila ljuta zbog toga - rekla je ona. - Više sam se osećala oštećenom.

 

Ostavite komentar