FunBox > Misterije

PARANORMALNE pojave, MIRIS divljih životinja ili NEŠTO TREĆE: Most Overtoun POZNAT je po "samoubistvima pasa"

Od sredine dvadesetog veka zabeleženo je više od pedeset slučajeva pasa koji su skočili sa ove građevine

Izvor: K1info

07/03/2023 > 22:00

podeli vest:

PARANORMALNE pojave, MIRIS divljih životinja ili NEŠTO TREĆE: Most Overtoun POZNAT je po "samoubistvima pasa"
Foto: Youtube PrintScreen/Science Channel


Godine 1859. farmu Overtoun u Dambartonu u Škotskoj kupio je industrijalac Džejms Vajt. Tri godine kasnije sagradio je zdanje Overtoun. Kada je Vajt umro 1884. godine, njegov sin Džon Kembel Vajt nasledio je kuću i imanje i počeo da planira proširenje prilaza preko duboke jaruge kako bi imao lakši pristup. Angažovao je pejzažnog arhitektu i građevinskog inženjera Henrija Milnera da dizajnira most.

Most je izgrađen od grubog kamena i završen je u junu 1895. Sastoji se od tri luka: veliki centralni luk ispod koga teče Overtoun Burn, koji je sa svake strane okružen nižim, manjim pešačkim lukovima.

Iako je most impozantan, kao i zdanje do kojeg vodi, za njega se vezuje jeziva priča. Naime, od sredine prošlog veka zabeleženo je više od 50 slučajeva pasa koji su skočili sa njega. Obzirom da od mosta do podnožja ima 15 metara, psi koji nisu smrtno stradali zadobili su teške povrede. U jednom slučaju navodi se da se pas posle preživljenog skoka vratio se na most i ponovo skočio.

Zbog čega psi skaču u smrt

Kenet Mikl je 2004. godine šetao sa svojom porodicom i zlatnim retriverom, kada se pas iznenada zaleteo i skočio sa mosta. Pas je preživeo, ali je bio traumatizovan iskustvom.

U 2005. godini najmanje pet pasa skočilo je sa mosta tokom šest meseci. A 2014. godine, Alis Trevorou, koja je šetala sa svojim špringer španijelom Kesi, prijavila je čudno iskustvo na mostu Overtoun.

- Parkirala sam i pošto je pas poslušan nisam je držala na povocu. Moj sin i ja smo krenuli ka Kesi koja je zurila u nešto sa mosta… definitivno je videla nešto što ju je nateralo da skoči. Nešto zlokobno je u pitanju jer njeno ponašanje uopšte nije bilo u skladu sa karakterom psa - rekla je vlasnica.

Radoznalost je ubila psa

Godine 2010., stručnjak za ponašanje životinja Dejvid Sends posetio je lokaciju i zaključio da psi nisu slučajno skakali sa mosta. Shvatio je da su u najvećem broju bili psi duge njuške sa posebno osetljivim čulom mirisa, i da bi miris divljih životinja mogao da bude okidač.

Sends je posumnjao da psi mogu da nanjuše divlje životinje ispod mosta. Međutim, na mostu se jasno čuju zvukovi vode i slapova, a psi zahvaljujući pokretljivosti svojih ušiju tačno mogu da odrede odakle zvuk dolazi - to znači da su sposobni da lociraju zvuk vode odozdo, što bi trebalo da ih upozori na opasnost. Pored toga, pseći njuh je 100 000 puta osetljiviji od ljudskog, i psi u najvećem broju slučajeva svet oko sebe doživljavaju zahvaljujući čulu mirisa.

U svom dokumentarcu o misteriji mosta, Sends kaže: - Mislim da je vrlo verovatno da je u svim slučajevima radoznalost ubila psa.

Dejvid je postavio teoriju da su psi skakali zbog snažnog mirisa divljih životinja. On je napravio eksperiment sa tri karakteristične životinje koje se javljaju na ovom području - mišem, vevericom i kunom. U kontrolisanim uslovima eksperimentisao je sa psima dugih njuški i otkrio da ih najviše privlači miris - kune. Dejvid je zaključio da je pse na skok privukao upravo taj miris u kombinaciji sa prirodnom psećom radolaznošću.

Paranormalni uzroci

Ipak, ovaj kraj pun je sujevernih ljudi. Neki od njih veruju da paranormalni faktori navode pse da skoče u smrt.

Jedna teorija je da je u pitanju "Bela Dama od Overtouna", ožalošćena udovica koja svojim sablasnim prisustvom na mostu primorava pse da skoče u smrt.

Drugi, još mračniji pogled, podseća na užasan događaj koji se dogodio 1994. Te godine je 32-godišnji otac bacio svoju bebu sa mosta za koju je tvrdio da je antihrist. Beba je preminula sledećeg dana, a ocu je dijagnostifikovana paranoidna šizofrenija i smešten je u instituciju.

Meštani kažu da psi imaju nagon da skaču sa istog mesta sa koga je beba bačena. Možda je, kažu, strašno iskušenje ostavilo neku vrstu natprirodnog razdora koji utiče na ponašanje psa. Ali psi su skakali sa mosta Overtoun i pre ove tragedije.

Šta god da je slučaj nepredvidivom ponašanju pasa na mostu Overtoun, lokalne vlasti savetuju šetače i posetioce da svoje ljubimce drže na povocu kada hodaju preko istog.

 

Ostavite komentar