FunBox > Deus ex machina

NOVITET u auto-industriji: Bela BOJA koja ODBIJA sunčevu TOPLOTU

Poznato je da tamne boje privlače svetlost, dok ih svetlije odbijaju, a revolucionarna bela boja će smanjiti korišćenje klima-uređaja

Autor: K1info/revijahak.hr

07/10/2022 > 07:16

podeli vest:

NOVITET u auto-industriji: Bela BOJA koja ODBIJA sunčevu TOPLOTU
Foto: Pexels.com


Naučnici sa jednog američkog univerziteta, razvili su belu boja koja je odbijala toplotu, ali sada su otišli korak dalje i unapredili formulu. Razvili su novu formulu bele boje koja je čini tanjom i lakšom te idealnom za odbijanje toplote koju privlače automobili, vozovi i avioni.

- Svi su me kontaktirali, od proizvođača svemirskih letelica preko arhitekata do kompanija koje proizvode odeću i obuću -rekao je Xiulin Ruan, profesor na univerzitetu i jedan od autora ove boje.

Foto: Pexels.com

 

Izvorna bela boja koristila je nano čestice barijevog sulfata za reflektovanje 98,1% sunčeve svetlosti, i na taj način hladi spoljašnje površine više od 4,5°C ispod temperature okoline. Dakle, ako bi ste pokrili krov svoje kuće tom bojom mogli biste rashladiti svoj dom s mnogo manje klima uređaja. Ali ipak postoji jedan problem.

- Da bismo postigli ovaj nivo hlađenja morali smo naneti sloj boje debljine najmanje 400 mikrona - rekao je Ruan.

Zato je Ruanov tim počeo eksperimentisati s drugim materijalima, pomerajuči granicu sposobnosti materijala da odbija sunčevu svetlost. Njihova najnovija formula je nano porozna boja koja sadrži heksagonalni bor nitrid kao pigment, supstancu koja se uglavnom koristi u bojama. Ova nova boja postiže gotovo istu referentnu vrednost sunčeve refleksije (97,9%) sa samo jednim slojem boje od 150 mikrona (0.15 mm na slici gore).

Foto: Pexels.com

 

-  Heksagonalni borov nitrid ima visok indeks loma, što dovodi do jakog odbijanja sunčeve svetlsoti - rekao je Andrea Felicelli, doktor strojarstva na Purdueu koji je radio na projektu.

- Čestice ovog materijala imaju jedinstvenu morfologiju, koju nazivamo nano pločice.

Boja takođe sadrži šupljine, što je čini vrlo poroznom na nano skali. Manja gustoća, zajedno s tankim premazom, daje još jednu veliku korist: smanjenje mase. Novija boja teži 80% manje od boje s barijevim sulfatom, ali postiže gotovo identičnu sunčevu refleksiju.

Sve ovo znači da nova bela boja može biti primenjiva na automobilima....

 

 

 

 

Ostavite komentar