Vesti > Politika

Poseta predsednika Sija pokazuje da je za NR Kinu Srbija i dalje KLJUČNA država regiona

Kineski predsednik će posetiti samo tri evropske prestonice

Izvor: K1info

05/05/2024 > 10:26

podeli vest:

Poseta predsednika Sija pokazuje da je za NR Kinu Srbija i dalje KLJUČNA država regiona
Foto: Xinhua via AP/


Kineski predsednik Si Đinping boraviće u dvodnevnoj poseti Beogradu 7. i 8. maja, kao jednoj od tri evropske prestonice koje će obići, a ova poseta prema mišljenju profesorke Fakulteta političkih nauka Dragane Mitrović pokazuje da je za zvanični Peking Srbija i dalje ključna država regiona i pouzdani partner.

Prema njenim rečima, u trenutku kada Srbija trpi snažne pritiske na različitim frontovima, ova poseta dolazi kao podrška moćnog i važnog prijatelja, ali i predstavlja potvrdu visokog nivoa bilateralnih odnosa dve zemlje, stoga Mitrović podseća da je Srbija bila prva država sa kojom je Kina uspostavila nivo bilateralnih odnosa kao sveobuhvatnog strateškog partnerstva. 

- Ova poseta, druga poseta predsednika Sija Srbiji, pokazuje da se Srbija i dalje iz Pekinga vidi kao ključna država regiona, kao pouzdani partner i prijatelj Kine i pokazuje kinesku nameru da i dalje razvija, podržava, i produbljuje odnose sa našom zemljom. To iz našeg ugla, ali i gledano sa strane, može da se vidi kao podrška Srbiji - rekla je Mitrović za Tanjug. 

Kineski predsednik će posetiti samo tri evropske prestonice, a njegovu posetu Beogradu i Budimpešti Mitrović vidi kao potvrdu kineske namere da i dalje budu aktivno ekonomski i politički prisutni u, kako kaže, ključnom evropskom regionu centralne i jugoistočne Evrope.

- I da namerava i dalje da razvija saradnju sa Mađarskom, jednom vrlo značajnom kineskom, prijateljskom i partnerskom zemljom, članicom Evropske unije. I Srbijom, ključnom zemljom u regionu jugoistočne Evrope - kazala je Mitrović.

Sa druge strane, dodaje ona, posetom Parizu Kina šalje poruku svima da ne odustaje od namere da popravi i unapredi svoje odnose sa EU i da ih i dalje razvija, bez obzira na probleme koji su u tim odnosima nastali usled zaoštrenih geopolitičkih odnosa. 

- Kina pokazuje nameru i doslednost u toj nameri, da podstakne Evropsku uniju, da njihova saradnja bude plodotvornija i na stabilnim, obostrano korisnim osnovama, a posetom Budimpešti i Beogradu pokazuje da su ovo dve ključne, prijateljske zemlje sa kojima Kina sarađuje u ovom delu sveta, te da će to i nadalje činiti -  istakla je Mitrović. 

Kada je reč o ekonomskoj strani posete kineskog predsednika Srbiji, Mitrović navodi da je trgovinska razmena dve zemlje izuzetno mnogo porasla, ali dodaje i da je porastao i deficit Srbije u trgovini sa Kinom, pa ona tu vidi prostor da se stvari poprave i da se kroz kineske direktne investicije osnaži srpska industrija, pre svega poljoprivreda.

- Kako bismo mi imali šta da izvozimo u Kinu i kako bismo svoj deficit smanjivali domaćom proizvodnjom i uslugama. Dolazak kineskih turista u sve većem broju takođe koristi. Pošto je ovo početak druge dekade inicijative Pojas i put, koja podrazumeva i digitalizaciju i ekološku transformaciju projekata, očekujem da budući projekti budu manji, da ih bude više, da budu energetski i ekološki najnapredniji i da time daju podsticaj reindustrializacije Srbije u ovom pravcu - zaključila je Mitrović.

 

Ostavite komentar