FunBox > Deus ex machina

Zvuči ŠAŠAVO, ali uskoro ćemo VOZITI automobile - bez RETROVIZORA

Ovo je spisak delova i funkcija današnjih automobila koji će uskoro nestati iz upotrebe, zapravo neki već i jesu

Autor: K1info/24sedam.rs

05/10/2022 > 14:49

podeli vest:

Zvuči ŠAŠAVO, ali uskoro ćemo VOZITI automobile - bez RETROVIZORA
Foto: Pexels.com

Došlo je vreme u kom se automobil proizveden ranih 90-ih, smatraju zastarelim na mnogo načina jer nas digitalna era tera da se menjamo, konstantno. Ovo je spisak auto-delova i opreme koji će uskoro biti samo deo istorije.

Retrovizori

Foto: Pexels.com

 

Istina je da su najkorisniji, ali nesumnjivo su deo koji će uskoro nestati iz automobila. Zašto? Pa zato što je u automobilskoj industriji sve počelo da se digitalizuje i retrovizori će postati kamere.

Zapravo, u nekim automobilima, poput „audija e-tron“ ili „honde e“ već ih nema.

USB ulaz

Foto: Pexels.com

 

USB priključci vrlo su korisni za povezivanje mobilnih uređaja s infotejment sistemom ili za njihovo punjenje.

Međutim, poslednjih godina kablovi se odbacuju, a mnogi automobili na tržištu već nude podloge za bežično punjenje pametnih telefona.

Navigacije

Foto: Pexels.com

 

Vrlo brzo će se i navigacioni sistemi smatrati zastarelim jer su mobilne aplikacije obično mnogo preciznije i bolje izračunavaju rute.

CD radio

Foto: Pexels.com

 

Mogućnost ubacivanja CD-a i slušanja preko audio-sistema vašeg automobila već je praktično izumrla. U ovom trenutku postoji vrlo malo novih vozila koja se prodaju s tipičnim CD ulazom na centralnoj konzoli.

Rezervoari

Foto: Pexels.com

 

Možda zvuči neverovatno, ali čini se da su rezervoarima za gorivo dani odbrojani. Sudeći prema EU, vozila s unutrašnjim sagorevanjem imaju taakoreći rok trajanja. Zaboravite na stavljanje creva i pozdravite punjače, bilo kućne ili javne. Možda će u budućnosti biti i drugih vrsta rezervoara, ali ni u kom slučaju u njih neće ići benzin ili dizel, već vodonik ili nešto drugo.

Ručni menjači

Foto: Pexels.com

 

Istina je da su ručni menjači najintuitivniji, ali takođe je istina da električni automobili nemaju brzine, a novi modeli s motorima SUS proizvode se kao automatici. Tako da – dani su odbrojani i ručnim menjačima.

Ručna kočnica

Foto: Pexels.com

 

Ako nas pitate, mi mislimo da je ručna parkirna kočnica vrlo važan element u vozilu. To je jedna od onih stvari zbog kojih „osećate“ svoj automobil. Poluga koja ponekad može da se učini pomalo zastarelom vrlo je intuitivna i funkcionalna.Sve ređe je viđamo na novim vozilima, već sada postoji taster koji treba pritisnuti da biste zategli ili otpustili ručnu kočnicu.

Analogni instrumenti

Foto: Pexels.com

 

Poslednje što će uskoro nestati u automobilima jesu, logično, analogni instrumenti.

Prošlo je dosta vremena otkako su klasične igle i satovi u trendu, piše Auto Klub. Poslednjih godina vidimo kako ova vrsta prikaza brzine ili obrtaja nestaje u korist potpuno digitalnih ekrana koji mogu biti više ili manje korisni u određeno vreme.

 

 

 

 

Ostavite komentar