FunBox > Deus ex machina

STOP! KAMILA ima prednost! Najčudnija SAOBRAĆAJNA pravila širom PLANETE

Saobraćajna pravila se razlikuju u svakoj zemlji, većinom su univerzalna i poznata svima, ali u nekim državama su u najmanju ruku zbunjujuća

Autor: K1info/jutarnji.hr

06/10/2022 > 11:47

podeli vest:

STOP! KAMILA ima prednost! Najčudnija SAOBRAĆAJNA pravila širom PLANETE
Foto: Shutterstock


Odlazak u inostarnstvo za mnoge vozače predstavlja avantura, koja se često završi stresno, posebno ako ne poznaju domaća pravila na putevima.

Kako bi se upozorili na potencijalne probleme, novinari britanskog Expressa izdvojili su pet najčudnijih pravila u pojedinim zemljama. Ali krenimo redom:

Južnoafrička Republika: Nema potrebe za osiguranjem

Foto: Pexels.com

 

Vozači u Južnoj Africi ne moraju imati osiguranje vozila kada se voze putevima. Međutim, vozačima se ipak preporučuje da nabave osiguranje radi dodatne zaštite i mira u slučaju nesreće.

Dubai: Kamile su važnije od automobila

Foto: Pexels.com

 

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima kamile su vrlo važne i prilično zaštićene u saobraćajnim zakonima. Ako na putu uoče kamilu, vozači moraju da zaustave auto i ustupe joj prednost.

SAD: Vozači smeju da skrenu u desno dok je upaljeno crveno svetlo na semaforu

Foto: Pexels.com

 

Većina američkih gradova dopušta vozačima da skrenu u desno dok je na semaforu upaljeno crveno svetlo, naravno ako u blizini nema drugih vozila. Ovo pravilo ne važi u Njujorku.

Indija: Vozači ne smiju na kolovoz bez potvrde o visini zagađenja

Foto: Pexels.com

 

Kako bi se smanjio uticaj štetnih gasova u vazduhu, vozači u Indiji moraju imati potvrdu o visini zagađenja njihovog automobila. Dokument mora dokazati da je vozilo ekološki prihvatljivo. Vozačima koji nemaju potvrdu prete visoke kazna.

Australija: Kazna ako ne zaključate automobil

Foto: Pexels.com

 

U većini Australije zakonski je prekršaj kada ostavite otključan automobil pa ne čudi da vozači tri puta proveravaju da li su ga zaključali. Kazne su zaista visoke.

Holandija: Biciklisti imaju sva prava

Foto: Pexels.com

 

U Amsterdamu su vozači u zaista lošoj situaciji, jer sva prava pripadaju biciklistima. U slučaju da bisiklista izleti na kolovoz pravo ispred automobila, vozač je taj koj snosi odgovornost. 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar