FunBox > Deus ex machina

Revolucija u AUTO-INDUSTRIJI: Uvode se PREDNJA STOP SVETLA

Prednje kočiono svetlo značiće pešacima, biciklistima, ali i svim vozačima

Izvor: K1info/telegraf.rs

04/10/2022 > 10:11

podeli vest:

Revolucija u AUTO-INDUSTRIJI: Uvode se PREDNJA STOP SVETLA
Foto: Pixabay.com

Jedno od glavnih pravila bezbednosti na putevima je videti i biti viđen. Ovaj moto sledi i firma Lumaco Innovations AG, u kojoj je osmišljen sistem prednjih kočionih svetala.

Osnivač kompanije je Lubomír Marjak iz Slovačke, koji ima i evropski patent za ovu tehnologiju, a koji očekuje da će prednje stop svetlo smanjiti broj saobraćajnih udesa i ublažiti njihove posledice.

Sistem radi pomoću zelene LED trake koja se nalazi na prednjem delu automobila, a svetli zajedno sa zadnjim stop svetlima čim se pritisne papučica kočnice.

Zelena boja je izabrana jer je nedvosmislena i brzo prepoznatljiva, a ne koristi se još u automobilskoj industriji, piše Slovakia Postsen.

Prednje kočiono svetlo biće namenjeno pešacima na prelazima, kao i biciklistima, ali i svim drugim vozačima koji će biti sigurni da ih je vozač automobila koji im se približava video i da je počeo da koči.

Osim toga, prednje svetlo kočnice moglo bi da postane koristan asistent u budućnosti u kojoj će s vremenom verovatno biti uključena i autonomna vozila.

Foto: Tanjug/AP Photo/Paul Sancya

 

Međutim, da bi prednje svetlo kočnice moglo da se primeni u praksi, predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta zahtevaju rezultate testova u upotrebi.

Kako piše revija HAK, glavno testiranje obavlja se u Slovačkoj gde će zelenim prednjim stop svetlima biti opremljeni autobusi, vozila gradske uprave (automobili, komercijalna vozila i kamioni).

Sveukupno će biti nekoliko stotina vozila koja će obavljati praktično testiranje ovih svetala u saobraćaju.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar