Zdravlje

MOĆNI NAPITAK IZ PRIRODE Domaće vino od šipka jača imunitet i dušu

Izvor: K1info

23/07/2025 > 07:41

podeli vest:

MOĆNI NAPITAK IZ PRIRODE Domaće vino od šipka jača imunitet i dušu
Foto: Freepik.com


Kad šipak sazri, a priroda polako menja boje, pravo je vreme da zasučete rukave i pripremite – vino od šipka. Ovaj napitak nije samo ukusan, već i lekovit, jer šipak, poznat i kao divlja ruža, obiluje vitaminom C, antioksidansima i blagotovornim svojstvima.

I dok ga najčešće pijemo kao čaj ili pretvaramo u džem, oni koji znaju – prave vino koje čuva zdravlje, podiže imunitet.

Ako ga sada nađete da je sazreo, možete u berbu, ako još nije, sačekajte kraj leta i napravite domaće vino. Možete ga kupiti i u prodavnici zdrave hrane.

Shutterstock

Zašto je vino od šipka posebno?

Ne samo da miriše na prirodu, već svaka čaša ovog vina:

jača imunitet i štiti od prehlade,

poboljšava varenje i ublažava tegobe sa zglobovima,

daje snagu kad ste iscrpljeni,

i – najvažnije – pravi se bez konzervansa i aditiva.

Recept za domaće vino od šipka (5 litara)

Potrebno:

1,5 kg očišćenog zrelog šipka (bez semenki i peteljki)

1,5–2 kg šećera (po ukusu)

4,5 litara vode

Sok od 1 limuna

Po želji: malo vinskog kvasca za bržu fermentaciju

Priprema korak po korak:

1. Prvo očistite šipak
Ako koristite svež šipak – prepolovite ga i odstranite semenke jer one mogu dati gorčinu. Sušeni šipak prethodno potopite u toplu vodu i ostavite da omekša 24 sata.

2. Skuvajte sirup
U velikoj šerpi zakuvajte vodu, dodajte šipak i kuvajte 30 minuta na tihoj vatri. Zatim dodajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Na kraju ubacite limunov sok.

3. Fermentacija
Kad se sirup ohladi na sobnu temperaturu, sipajte u stakleni balon za vino ili veću teglu. Ako koristite vinski kvasac – sad ga dodajte. Zatvorite balonom ili vrenjačom i ostavite da stoji 4 do 6 nedelja na toplom i tamnom mestu.

4. Cijeđenje i odležavanje
Kada fermentacija završi, procedite vino i prespite u boce. Dobro ih zatvorite i ostavite najmanje 2 meseca da odstoje. Što duže – to bolje!

Domaćinski savet

🧊 Čuvajte boce u hladnoj i tamnoj prostoriji – kao nekada, u podrumu.
⏳ Ako ne koristite kvasac, prirodna fermentacija može da potraje duže, ali ima svoju draž.

Zaključak:

Vino od šipka nije luksuz – ono je vraćanje korenima, zdravlju i starim običajima. Dok drugi kupuju skupe suplemente, vi sa par kilograma šipka, šećerom i malo volje, pravite napitak koji vredi zlata.

Sipajte sebi čašu domaćeg vina, nazdravite prirodi i zdravlju – i čuvajte te recepte, jer su oni deo duše domaćinstva.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar