KORA LUBENICE KAO LEK ZA SRCE Nutricionistkinja Veroslava otkriva za šta je sve bostan dobar, ali i ko ne sme da ga jede
podeli vest:

Lubenica je mnogima omiljena letnje osveženje, ali retko ko zna da ono što najčešće bacamo — beli deo kore — krije važne zdravstvene koristi. Nutricionistkinja Veroslava Stanković u Jutranjem programu otkrila je da upravo taj deo sadrži citrulin, amino kiselinu koja ima odličan uticaj na mišiće, uključujući i srce.
„Lubenica je izuzetno zdrava nutritivna namirnica, neki je jedu i sa korom. Mi ne, ali ako krenemo od tog belog dela koji ima citrulin, amino kiselinu koja je izuzetno dobra za mišiće, kako za naše somatske mišiće tako i za srčani mišić“, istakla je Stanković.

Osim citrulina, crveni deo lubenice bogat je likopenom, poznatim antioksidansom sa antikancerogenim dejstvom, ali i beta-karotenom koji štiti kožu i vid. Sadrži i visok procenat vode, što je odlično za bubrege i kao prirodni diuretik.
Ko ipak treba da pazi na količinu?
Nutricionistkinja jasno naglašava da lubenica ima i šećera — na 100 grama oko 7 do 8 grama, što može da bude problem za:
Osobe sa insulinskom rezistencijom.
One koji imaju dijabetes tipa 1 i 2.
Ljude koji paze na trigliceride i telesnu masu.
„Znači, i zdravi ljudi moraju da povedu računa jer ipak ta količina šećera može da dovede do porasta triglicerida ali i porasta telesne mase,“ dodala je Stanković.
Lubenicu slobodno jedite, čak ne morate da bacate ni beli deo kore, jer sadrži sastojke korisne za zdravlje mišića. Ali kao i u svemu — sa merom. Posebno obratite pažnju ako imate problema sa šećerom ili kilogramima.
BONUS VIDEO:
REIŠI GLJIVA - KAKO LEČI OD GLAVE DO PETE Gde kupiti u Srbiji
U poslednje vreme sve češće se čuje za reiši gljivu, poznatu još kao „kraljevska gljiva“ ili „gljiva besmrtnosti“.
17.07.2025
Vesti
Ostavite komentar