Vesti > Svet

Osveta za KRIMSKI MOST: Da li novi RUSKI general DONOSI prekretnicu ili ESKALACIJU sukoba?

Angažovanje Sergeja Surovikina znači da je počela nova faza rata, jer prvi "radni dan" je započeo teškom ofanzivom na Ukrajinu

Autor: K1info

11/10/2022 > 16:32

podeli vest:

Osveta za KRIMSKI MOST: Da li novi RUSKI general DONOSI prekretnicu ili ESKALACIJU sukoba?
Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna


Novi general, nova ofanziva. Bombardovanjem ukrajinskih gradova, uključujući i Kijev, počela je ruska osveta za Krimski most. Bio je to prvi radni dan Sergeja Surovikina, novog ruskog komandanta za rat u Ukrajini. Za njega kažu da je nemilosrdan i da njegovo angažovanje znači prekretnicu, odnosno novu fazu rata.

Ima li Rusija izbora ili je saterana uza zid? Da li rat za stanovnike Kijeva tek počinje i kakav odgovor spremaju Zelenski i Zapad? To su ovog jutra u Uranku bila pitanja za prof. dr Dragana Petrovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu. Kako je objasnio, kada je reč o Rusiji, ne treba mnogo obraćati pažnju na personalna rešenja.

Foto: K1info

 

- Koliko znam Surovikin je bio i u Siriji istaknuti oficir, i reč je o visokoprofesionalnom pojedincu koji čak ima i reputacuiju da je izuzetno drastičan u realizaciji ciljeva. Rusija ima veliki broj generala, a on je visoko je kotiran među generalima - kazao je profesor Petrović u Uranku.

- Nije u Rusiji to toliko personalno. Rusija je veoma organizovana sila, i mnogo je jača i razvijenija nego što to prosečan Srbin može da zamisli. Ovde se radi o promeni koncepcije, menja je Kremlj. Kremlj je pre svega šef države, u Rusiji je polupredsednički sistem, ali nije to kao u Americi gde predsednik ima ogromnu moć. I u Rusiji predsednik države ima ogromnu moć ali je deli sa predsednikom vlade, Dumom, Domom federacije, sa Generalštabom, šefovima službi, biznisa, kulturne elite... Ozbiljna je to sila.

Kako je objasnio dr Petrović na televiziji K1, već 18 godina se studiozno bavi Ukrajinom i reč je o geopolitički duboko podeljenoj zemlji.

- Hantington je u svojoj knjizi "Sukob civilizacija" najveće poglavlje posvetio Ukrajini i rekao da je podeljena na veći proruski deo i sevorozapadni deo koji to nije. Ova zemlja ima četiri jezika i najmanje tri crkve, ali je Ruska pravoslavna crkva najjača. Jugoistok, odnosno sve oblasti koje izlaze na more, pripadaju Rusiji i stanovnicima tih oblasti nikada nije ni palo na pamet da su neki drugi narod - rekao je Petrović. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service

 

- Ukrajina je stvorena kao deo SSSR-a, i prvi put joj je posle Prvog svetskog rata pripojena Galicija i oni su uneli antiruski element i bili većinom saradnici nacista tokom rata. Na vlasti su se godinama smenjivale stranke, i 2014. u februaru, uz pomoć Amerike, izvršen je puč, oborena je legitimna vlast i predsednik je proteran iz zemlje. Rusija se tada umešala i uzela samo Krim. Od tog trenutka čitava zemlja je u nenormalnom stanju.

- Zabranjen je ruski jezik na jugoistoku zemlje, zavladala je ideologija Galicije i izrazito antiruski identitet. To je kao da u Crnoj Gori forsirate identitet Cetinja koji drugi neće da prihvate, zato su se desile litije. Zelenski je pobedio kao komičar, kao Jevrejin koji govori ruskim jezikom. Kad je pobedio Bajden u Americi Zelenski se potpuno okreće i igra na "nulti ishod". Pogazio je Minsk 2, zabranjuje ruski jezik u kafićima i restoranima, i Rusiji nije ostalo ništa drugo nego da uđe u rat.

Rusi imaju malo vojnika u Ukrajini

Prema rečima prof. dr Dragana Petrovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, bilo je očekivano da Putin kao i 2014. godine ubaci specijalce u Donjeck i Lugansk, ali ušli su u rat jer je Ukrajina u tom delu zemlje u međuvremenu utvrdila desetine hiljada bunkera.

- Ne opravdavam agresiju, ali to je razmišljanje Kremlja. Imali su malo vojnika, od 150.000 do 200.000 i očekivali su da će elita preći na rusku stranu, ali naprotiv. Ukrajinci su mobilisali oko 750.000 ljudi. Dobijaju podršku NATO-a i obučene specijalce. Rusija je u početku polako napredovala, a sada Rusija gubi u poslednjih mesec dana i nije im ostalo ništa do da povećaju broj vojnika. Usledila je delimična mobilizacija, pa potom referendumi.  Ova epizoda oko Krimskog mosta samo je ubrzala stvari - kazao je dr Petrović u Uranku.

Ukrajina ne može da pobedi Rusiju

Profesor Petrović danas je na televiziji K1 kazao da je je ruski uticaj u Ukrajini mnogo veći nego što pokazuje popis.

- Slična je situacija kao i u Crnoj Gori. Rusija je bila spremna da prihvati široku autonomiju za regione, da se država federalizuje. Mislim da od toga sada nema ništa. Rusija će pripojiti jednu po jednu oblast gde su Rusi većinsko stanovništvo - smatra profesor Petrović.

- Ukrajina je izgubila veliki broj stanovnika jer su se mnogi iselili iz zemlje, a mnogi su i na strani Rusije. Nemoguće je da Ukrajina pobedi Rusiju. Zapad šalje samo naoružanje, ali ne i ljude. Ne šalju vojsku. Amerika se zabavlja tako što nejaku Ukrajinu gura na Rusiju što će dovesti do kraja Ukrajine. Rusija je na ovaj rat bila prinuđena. Zelenski ne zastupa interese ukrajinskih građana. Donjeck i Lugansk trebalo je da imaju autonomiju, a on to nije prihvatio. Rusija nije angažovala u ovom ratu ni delić svojih snaga.

Foto: Tanjug/AP

 

Petrović smatra da Rusija može zauzeti sve oblasti do Dunava.

- Rusija će izaći na Dunav, to je ceo jugoistok Ukrajine. Amerika jedino može da baci nuklearno oružje da to spreči, a to bi bio kraj sveta. Rusija će dobiti ovo, ovaj rat. Sklopiće se neki mir i Ukrajina će ostati bez izlaza na more. Da li će Rusija ići dotle da zauzme Kijev i instalira marionetsku vlast samo za taj deo Ukrajine, videćemo... Shvatili su Rusi da nema ništa od brze pobede, ali čak i uz sve što ima Ukrajina, Rusi su uzeli 25 odsto ukrajinske teritorije. Vlasnici kapitala u Rusiji vršili su pritisak na Putina da se sve uspori i to znači da su jači od države. Ne odgovara im rat. Kremlj nije jedinstven i nije Putin toliko moćan, postoje sukobi interesa. Putin smanjuje uticaj tajkuna ali taj proces traje 25 godina.

Amerika je duboko podeljena

Profesor Petrović danas je kod Jovane Joksimović u „Uranku“ kazao da Ameriku sada odlikuju dve oštro suprotstavljene politike, što nije bio slučaj pre deset, 15 ili 20 godina.

- Ogromne su razlike. Tramp je američki nacionalista, a Bajden zastupa globalističku agendu. Iza Zelenskog stoje ti Bajdenovi krugovi, a on je sve slabiji i slabiji, i radi na štetu ukrajinskog naroda. Industrija u Americi se promenila i u poslednjih 25 godina vlasničku strukturu odlikuje svetski kapital – tu su i Japanci i Kinezi, Arapi. Rukovode se interesom da uvećaju profit, i više to nije samo američki kapital. I oni žele fabrike tamo gde je jeftina radna snaga – Bangladeš, Tajland...

-To su zemlje gde nema ekoloških standarda. A uz njih, tu su i poreski rajevi i banana države. Došlo je do sukoba interesa. Tramp predstavlja interese većine Amerikanaca, bar onih između dve obale koji u globalizaciji vide opasnost po svim pitanjima. Iza Trampa stoje naftne i gasne kompanije, a iza Bajdena zelena agenda, što je za mene utopija. Nafta i gas su glavni derivati i biće tako i u decenijama pred nama. Alternativna tehnologija i energija iz obnovljivih izvora jako mnogo košta i donosi male rezultate.

Petrović je kazao da je stav Trampa da su Kina i Rusija ozbiljne sile sa kojima treba da razgovara.

- On želi nagodbu u interesu svetskog mira i razvoja Amerike. Bajden s druge strane gura prst u oko. Kinu napada za Tajvan, Tibet... a Rusiju oko Ukrajine. To je globalistička koncepcija. On želi da centar moći i multinacionalnog kapitala bude Amerika. Za demokrate glasaju na dve obale, a unutrašnji deo je Trampov. To je sukob unutar Amerike. Rusija i Kina navijaju za Trampa jer sa njim mogu da se dogovore. Svi se nadaju da će Tramp da pobedi. Veliko je nezadovoljstvo sankacijama prema Rusiji i u Zapadnoj Evropi. Ako pobedi Tramp sve će se promeniti. Zemlje BRIKS-a su velike i dobijaju na snazi, kao i Rusija i Kina, a sve nekadašnje koje su bile uticajne, osim Amerike, gube svoju moć i uticaj - stava je dr Petrović.  

 

 

 

 

Ostavite komentar