Vesti > Svet

Zapad OHLADIO Zelenskog: NEĆEMO Ukrajinu u NATO

Proceduru za prijem Ukrajine u NATO trebalo bi razmotriti u drugo vreme, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost

Izvor: K1info

Autor: Novosti online

30/09/2022 > 22:17

podeli vest:

Zapad OHLADIO Zelenskog: NEĆEMO Ukrajinu u NATO
Foto: Tanjug/AP


Pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan kaže da bi proceduru za prijem Ukrajine u NATO trebalo razmotriti u drugo vreme.

- Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku "na terenu", a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme - rekao je Saliven novinarima.

On je pri tome naglasio da SAD ne odbijaju podršku politike "otvorenih vrata“ za NATO.

- Sve odluke o pristupanju moraju biti donete između 30 zemalja-članica i država koje žele da se pridruže - precizirao je Saliven.

Inače, Rusija je u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju SAD i Albanije u kojoj se navodi da se ne priznaju referendumi u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je "organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica". Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

Za rezoluciju glasalo je 10 država, dok su četiri bile uzdržane, uključujući Kinu i Brazil.

Autori su pozvali sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa „Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine“. Takođe se apeluje da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje člana Saveta bezbednosti.

- Neke od naših kolega iz Saveta bezbednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primer da je Savet bezbednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Saveta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat? - rekao je Nebenzja.

Foto: Tanjug/AP

 
Bajden: Putin nas neće uplašiti

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da Vašington i njegovi saveznici neće biti zastrašeni rečima ruskog lidera Vladimira Putina.

- SAD i njene saveznice nije moguće zaplašiti nesmotrenim pretnjama i rečima ruskog lidera - rekao je Bajden.

On je dodao će SAD nastaviti da se pridržavaju politike pružanja vojne pomoći Ukrajini kako bi bila u stanju da se odbrani.

Bajden je podsetio i da je američki Kongres odobrio Kijevu dodatna sredstva u visini od skoro 13 milijardi dolara.

Takođe je kazao i da Amerika, kao ni ostatak sveta neće priznati ulazak novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Gutereš i Zaharova

Izjave generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da rezultati referenduma u ​​DNR, LNR, Zaporožškoj i Hersonskoj oblasti neće imati pravnu snagu predstavljaju prekoračenje ovlašćenja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- U datom slučaju, Gutereš, očigledno, ne samo da je prekoračio svoja ovlašćenja, već se faktički solidarisao sa kolektivnim Zapadom, ponovo pribegavši selektivnom pristupu u tumačenju događaja - rekla je portparolka.

Zaharova je dodala da su „direktni napadi generalnog sekretara UN na osnovno pravo naroda DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti na samoopredeljenje – još jedan primer licemerja i očiglednih dvostrukih standarda“.

- Smatramo neprihvatljivom činjenicu da se generalni sekretar UN pretvara u instrument propagande i pritiska na države-članice, iako bi trebalo da se rukovodi Poveljom UN - zaključila je portparolka.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je ranije da ne može biti prihvaćeno prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, jer se, po njegovom mišljenju, referendumi ne mogu smatrati pravim izrazom narodne volje, pošto su održani van pravnog okvira Ukrajine i na teritoriji pod kontrolom Rusije.

On je napomenuo da je svaka aneksija teritorije neke države kršenje Povelje UN i međunarodnog prava. Prema njegovim rečima, Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, snosi posebnu odgovornost za poštovanje Povelje UN.

- Svaka odluka o priključenju Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine neće imati pravnu snagu i zaslužuje osudu - naglasio je generalni sekretar.

Stalna misija Rusije pri UN saopštila da je Gutereš svojom izjavom o referendumima prekršio član 100 Povelje UN o nepristrasnosti delovanja, a takođe ignorisao princip „ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda“.

Kasnije je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao da Guterešova izjava o referendumima ne znači uvredu za Rusiju i da se nada da će se kontakti sa Moskvom nastaviti.

Foto: Tanjug/AP

 
Lavrov upozorio režim u Kijevu: Ne odugovlačite!

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da bi ozbiljno trebalo shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će se, ako Ukrajina odloži nastavak pregovora, biti teže dogovoriti.

- Nikada to nismo odbili (pregovore sa Ukrajinom). Predsednik je to više puta rekao u svojim govorima poslednjih meseci. Da vas podsetim na njegove reči: mi ne odbijamo pregovore, ali oni koji odbijaju moraju da shvate da što duže odugovlače, biće teže pregovarati. Siguran sam da su to reči koje bi trebalo ozbiljno shvatiti - rekao je Lavrov.

Putin otkrio tajnu snage ruskog naroda

Prema rečima ruskog lidera, jedinstvo nacije čini zemlju jačom, a nedavni događaji su dokaz za to. Rusija brani prava slobodnih građana i zato će uspeti, rekao je šef države na mitingu u Moskvi u čast potpisivanja ukaza o ulasku LDNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u teritoriju Rusije.

- Postali smo jači jer smo zajedno, istina je iza nas, a u istini ima snage - naglasio je Putin.

Sabotaže na gasovodima "Severni tok"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su apsurdne optužbe o tome da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici umešani u incidente na gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2“ .

- Zaista nemam šta da kažem povodom apsurdnih tvrdnji predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da smo mi, drugi partneri ili saveznici na neki način odgovorni za to. Ali saznaćemo šta se dogodilo i podelićemo tu informaciju čim je budemo imali - rekao je Blinken, komentarišući izjave ruskog rukovodstva o sabotažama na gasovodima "Severni tok“.

On je dodao da je Vašington u tesnom kontaktu sa partnerima u Evropi, posebno sa Danskom i Švedskom.

- Podržavamo istragu tih napada na gasovode. Radimo na tome da utvrdimo ko je odgovoran, ali ne želim da unapred govorim - rekao je američki državni sekretar.

 

Zelenski traži zakon o nacionalizaciji ruske imovine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je ukrajinski parlament da bez odlaganja usvoji zakon o nacionalizaciji ruske imovine. Predlog zakona biće razmatran na narednoj sednici parlamenta.

- Rusija ide u budućnost, a krvavi koljači na NATO deponiju. Danas je svako izabrao svoj put. Krvavi koljači, koji ubijaju žene i decu, na NATO deponiju. A mi u budućnost - napisala je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom zahteva Ukrajine da postane članica NATO.

Lukašenko: Naša unija sa Rusijom je čvršća od NATO-a

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ta zemlja bila i biće uz Rusiju i da je njihova unija čvršća od NATO-a.

- Ne treba da nas optužujete za agresiju ili nešto drugo. Bili smo, jesmo i bićemo zajedno sa našom Rusijom. Naša unija sa Rusijom je čvršća od NATO bloka. Šta drugo očekujete od nas? Međutim, mi poručujemo da se nećemo boriti u Ukrajini. Hajde da sarađujemo mirno - rekao je beloruski lider ambasadorima stranih zemalja.

Po Lukašenkovom mišljenju, Ukrajina ne može da optuži Belorusiju ni za šta. 

- Mi nismo započeli sukob sa Ukrajinom. Oni su zatvorili svoj vazdušni prostor za naše avione i proglasili ekonomsku blokadu Belorusije pre nego što su zapadne zemlje i SAD učinile isto. Belorusija je uvek ispunjavala svoje obaveze prema Rusiji, ali nije bila uključena u oružani sukob u Ukrajini - rekao je on

 

 

 

 

Ostavite komentar