Vesti > Svet

Pobeda NARODA: Demonstranti u Gruziji PROSLAVLJAJU povlačenje ZAKONA o stranim agentima

Vladajuća partija u zemlji saopštila je ranije danas da povlači zakon o stranim agentima iz parlamenta

Izvor: K1info/Tanjug

09/03/2023 > 23:03

podeli vest:

Pobeda NARODA: Demonstranti u Gruziji PROSLAVLJAJU povlačenje ZAKONA o stranim agentima
Foto: Tanjug/AP/Zurab Tsertsvadze


Iako su gruzijske vlasti odlučile da povuku zakon o ''stranim agentima'' trg ispred zgrade parlamenta te zemlje i dalje je ispunjen demonstrantima koji proslavlljaju tu odluku.

Ispred zgrade parlamenta postavljena je zaštitan ograda pred zgradom, a mnogi demonstranti izražavaju nepoverenje državnim vlastima, jer je odluka o povlačenju zakona najavljena samo usmeno, a nije potvrđena glasanjem u parlamentu.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili pozdravila je kao pobedu naroda današnju odluku vlade da povuče iz parlamenta predlog zakona o stranim agentima.

Ona je čestitala celom društvu ovu pobedu, naglasivši da je time demonstrirana stvarna moć naroda, prenosi Tass.

Zurabišvili je rekla da je odluka vlade pomogla da se smanji polarizacija u društvu.

- Gruzija je demokratska zemlja, jer je u demokratskim zemljama nemoguće da vlasti ne vode računa o glasu i volji naroda - navela je ona.

Vladajuća partija u zemlji saopštila je ranije danas da povlači zakon o stranim agentima iz parlamenta.

Svi demonstranti privedeni tokom protesta 7. i 8. marta u Tbilisiju zbog administrativnih prekršaja pušteni su na slobodu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije.

U saopštenju se navodi dasu neki od uhapšenh sudski procesuirani, dok su ostali pušteni nakon isteka pritvora u skladu sa zakonom, preneo je TASS.

Ministarstvo napominje da nastavlja identifikaciju osoba koje će biti krivično gonjene za nasilje nad policajcima.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Tbilisija ove sedmice pošto su poslanici usvojili prvo čitanje gruzijske verzije zakona o ''stranim agentima''.

Protesti u Tbilisiju su počeli ispred zgrade gruzijskog parlamenta 7. marta, nakon što je predlog zakona o stranim agentima usvojen u prvom čitanju.

Foto: Tanjug/AP/Zurab Tsertsvadze

 

Predlog zakona o transparentnosti stranog uticaja predviđa da u zemlji bude osnovan registar nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od stranih država. 

Zakonom je bilo predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde.

Inicijatori predloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da predlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Prema gruzijskoj verziji, strani agent je definisan kao pravno lice, dok se američka verzija odnosi i na pravna i na fizička lica i predviđa krivičnu odgovornost.

Lideri vladajuće partije Gruzijski san tvrde da je zakon potreban da bi se osigurala transparentnost subjekata koji se finansiraju iz inostranstva.

 

 


 

 

Ostavite komentar