Vesti > Svet

Zvuči NEVEROVATNO, ali ovih 9 svetskih GRADOVA ĆE NESTATI do 2030. godine, TVRDE NAUČNICI

Naučnici predviđaju da vremenske prilike donose sve brutalnije oluje

Izvor: K1info/b92.net

09/03/2023 > 21:44

podeli vest:

Zvuči NEVEROVATNO, ali ovih 9 svetskih GRADOVA ĆE NESTATI do 2030. godine, TVRDE NAUČNICI
Foto: Pixabay.com


Promena klime otapa polarni led, podiže nivo mora i menja vremenske prilike te donosi sve brutalnije oluje na područjima koja pre nisu bila pogođena ovakvim prirodnim nepogodama. Gradovi uz obalu izloženi poplavama zbog monsuna i jakih kiša - tonu.

Naučnici predviđaju da će delovi ovih devet gradova biti pod vodom do 2030. godine.

1. Majami, SAD

Nivo mora u Majamiju raste uznemirujućom brzinom i ne samo da preti štetom na gradskoj infrastrukturi već dovodi do poplava koje zagađuju pitku vodu i tako dodatno preti stanovnicima.

Osim hitnog odgovora na zaustavljanje klimatskih promena, Majami će morati da preduzme i konkretnije korake kako bi se spasao od "potonuća": moraće da ojača svoju bazu i podigne određene strukture iznad nivoa vode.

2. Bangkok, Tajland

Bangkok je izgrađen na vrlo mekanom glinenom tlu koje je sklono poplavama. Istraživanja su pokazala da ovo poznato turističko mesto svake godine tone oko dva do tri centimetra – brže nego drugi slični gradovi na obalama.

Prema studiji iz 2020. godine, Bangkok je prvi u redu gradova koji će doživeti velike posledice globalnog zagrevanja. Stručnjaci predviđaju da će Bangkok spiralno propadati s malim izgledima za oporavak.

Foto: Unsplash.com

Amsterdam
3. Amsterdam, Holandija

Holandski stručnjaci za pitanja prevencija poplava su razvili napredni sistem nasipa, brana i drugih barijera koji vodu drže dalje od infrastrukture i stanovništva.

Uprkos tome prisiljeni su pomno pratiti i nadograđivati sisteme kako bi sprečili katastrofalne posledice. Mnogi tvrde da je opasnost neizbežna zbog kontinuiranog tonjenja zemlje kao posledice klimatskih promena.

4. Basra, Irak

Basra je glavni lučki grad u Iraku koji je smešten uz snažnu i široku reku Šat el-Arab koja se uliva u Persijski zaliv. Naučnici predviđaju da bi ovaj siromašan arapski grad mogao biti delimično ili potpuno potopljen u sledećih deset godina.

5. Džordžtaun, Gvajana

Kada su u pitanju područja koja bi mogla uskoro potonuti zbog posledica globalnog zagrevanja, Karibi se nalaze na vrhu popisu. Najviše se govori o glavnom gradu Gvajane koji je smešten na ušću reke Demerara u Atlantski okean.

Foto: Unsplash.com

Gvajana

Džordžtaun se vekovima branio od oluja i drugih vremenskih neprilika gigantskim zidom dugim 450 kilometara. Situacija je takva da zemlja mora znatno ojačati taj zid kako bi središnja područja grada držali dalje od goleme štete.

6. Ho Ši Min, Vijetnam

Poplave i tropske oluje prete delu Ho Ši Mina uz deltu Mekonga, a naučnici predviđaju da će istočni delovi oko reke uskoro biti nepogodni za život.

Foto: Unsplash.com

Vijetman

Močvarna područja Thu Thiema posebno su ugrožena, a stručnjaci ističu da bi mogli završiti pod vodom i pre 2030. godine.

7. Kolkata, Indija

Glavnom gradu indijske države preti prirodna katastrofa. Kolkata bi zbog velikih poplava mogla delimično potonuti do 2030. godine.

Nažalost, reč je o vrlo siromašnom delu sveta kojem nedostaje odgovarajuća finansijska inicijativa da bi se očuvao tradicionalni način života na ovom prostoru.

8. Nju Orleans, SAD

Nju Orleans, zajedno sa svojom bogatom istorijom i raznolikom kulturom, tone jednom od najbržih stopa na svetu. Nasina studija iz 2016. godine otkrila je da bi celi grad mogao biti potopljen do kraja ovog veka.

Nju Orleans je u 18. veku bio u potpunosti izvan nivoa mora, stotinak godina kasnije pet posto je bilo potopljeno, dok je taj broj danas narastao na 50 posto.

Nepoželjnoj situaciji doprinosi geografski položaj, ali i ljudska aktivnost uključujući bušenje zbog potrage za naftom i prirodnim gasom.

9. Venecija, Italija

Predivna Venecija svake godine tone oko dva milimetra te se suočava s velikim poplavama koje štete gradu i njegovim stanovnicima.

Foto: Unsplash.com

Venecija

Čak 90 posto ovog italijanskog grada bilo je potopljeno 2019. godine, a štetnu situaciju dodatno je pogoršala obalska erozija i crpljenje podzemnih voda.

Iako je grad načinio nekoliko važnih koraka – uključujući i projekat podizanja brane protiv poplava po imenu Mose, učinci klimatskih promena u porastu nivoa mora iziskuju stalni nadzor i još više zaštitnih mera.

 

 

 

Ostavite komentar