Vesti > Srbija

Od 21. novembra KAZNA 150 evra VLASNICIMA automobila sa SRPSKIM TABLICAMA na KiM

Od sutra, 1. novembra, počinje opominjanje vozača da se radi o "nelagalnim tablicama" sa zahtevom da ih preregistruju

Izvor: K1info/rts.rs

31/10/2022 > 20:00

podeli vest:

Od 21. novembra KAZNA 150 evra VLASNICIMA automobila sa SRPSKIM TABLICAMA na KiM
Foto: Youtube PrintScreen


Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini saopštilo je da se u svim centrima za registraciju vozila nastavlja pružanje mogućnosti promene srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu i Metohiji na RKS tablice do 21. aprila sledeće godine, a da od sutra, 1. novembra, počinje opominjanje vozača da se radi o "nelagalnim tablicama" sa zahtevom da ih preregistruju.

Dodaje se da od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, za ulazak i kretanje po KiM, dobijaće probne registarske tablice, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđenim olakšicama.

- Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće se registracija vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, na registarske tablice RKS, ali u tom vremenskom terminu neće biti finansijskih olakšica - navodi se u saopštenju.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Ukazuje se da posle 21. aprila 2023. godine neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje motornih vozila koja imaju registarske tablice PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA na KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da ta odluka nije legitimna, kao i da nije u skladu sa sporazumima koji su doneti. Poručuje i da međunarodna zajednica mora da reaguje. Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i od strane Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela, naglasio je Petković.

EU: Pozivamo ponovo sve strane da smirenost

Ona je, na konferenciji za štampu u Briselu, ponovila i da Priština ima pravo da u fazama primenuje odluku o preregistraciji, ali da taj proces treba da se odvija na dogovoren, inkluzivan način i putem dijaloga.

- Mi smo rekli da je ta odluka korak u dobrom pravcu, ali nije deo dijaloga koji je obavezan za dve strane - rekla je Masrali na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje koji će biti sledeći koraci Brisela.

Ukazala je i da EU produžava da radi sa partnerima na tome da se nađe trajno rešenje.

- Pozivamo ponovo sve strane da smirenost da ne bi došlo do novih tenzija na terenu - naglasila je Masrali.

Evropska unija zatražila je sinoć od Prištine da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Evropska unija smatra da je odluka Prištine, koja je saopštila da će puna primena odluke o preregistraciji vozila početi od 21. aprila, "korak u pravom smeru", ali da ona "nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane" i da Priština "treba da omogući duži prelazni period", izjavila je Masrali.

 

 

 

Ostavite komentar