Vesti > Srbija

Veliko IZNENAĐENJE iz Britanije: ZAJEDNICA srpskih opština NIJE PRETNJA za Prištinu

Stjuart Pič rekao i da je pogrešno izjednačavati ZSO sa Republikom Srpskom

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2022 > 18:32

podeli vest:

Veliko IZNENAĐENJE iz Britanije: ZAJEDNICA srpskih opština NIJE PRETNJA za Prištinu
Foto: Tanjug/AP


Iako je Velika Britanija saveznik separatista u južnoj srpskoj pokrajini i preduzima akcije sa namerom da naruši teritorijalni integritet Srbije, sada je specijalni izaslanik ove zemlje za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, iznenađujuće rekao da Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosmetu nije pretnja za Prištinu.

Takođe, Pič je istakao i da sporazum o formiranju ZSO nije u suprotnosti sa takozvanim ustavom samoproglašenog Kosova. Iako je to sve tačno, ipak se postavlja pitanje zašto Britanci naprasno staju na stranu istine?

Prema rečima Stjuarta Piča, pogrešno je izjednačavati ZSO sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini, uz naglasak da Priština i Beograd moraju da sprovode postignute dogovore, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan je naglasio da je "nova realnost izazvana ruskom okupacijom Ukrajine" uticala na dijalog Beograda i Prištine i dodao da je u tom procesu potreban napredak.

- Primenu sporazuma o ZSO ne treba posmatrati kao ustupak, niti kao pretnju Kosovu. Primena sporazuma pokazala bi da je Priština konstruktivan učesnik u dijalogu i da ispunjava svoje međunarodne obaveze i u kontekstu manjinskih prava - rekao je Pič.

Britanac se osvrnuo i na nelegalnu odluku takozvanog ustavnog suda južne srpske pokrajine.

- Kako će Zajednica izgledati zavisi od strana u dijalogu. Takođe je važno da stranke promene narativ i razbiju neke od mitova o Republici Srpskoj, koji su ideju o Zajednici učinili tako otrovnim pitanjem. Odluka takozvanog ustavnog suda samoproglašenog Kosova je otišla toliko daleko da je rečeno da to nije moguće po postojećem zakonodavstvu, međutim, pokazalo se i da Zajednica opština sa srpskom većinom načelno nije u suprotnosti sa takozvanim ustavom samoproglašenog Kosova - rekao je Pič.

 

 

 

Ostavite komentar