Vesti > Politika

EU ne podržava ODLUKU PRIŠTINE: Razočarani smo, potreban DUŽI PRELAZNI ROK za preregistraciju

Sporazum iz 2016. predviđao je definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan, kažu u EU

Izvor: K1info/Tanjug

30/10/2022 > 08:36

podeli vest:

EU ne podržava ODLUKU PRIŠTINE: Razočarani smo, potreban DUŽI PRELAZNI ROK za preregistraciju
Foto: Evropska unija


Evropska unija zatražila je sinoć od Prištine da omogući duži prelazni period za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Podsetimo, Priština je saopštila da će puna primena odluke o preregistraciji vozila početi od 21. aprila,

- EU smatra da je odluka Prištine korak u pravom smeru, ali da ona nije usklađena sa sporazumima u dijalogu, koji su obavezujući za obe strane i da Priština treba da omogući duži prelazni period - izjavila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

EU dodaje da se radi o "doslednom savetu najbližih partnera" Prištine, uključujući EU i SAD i da je "razočaravajuće videti da to nije prihvaćeno".

- Priština ima pravo da postepeno ukine tablice KM, ali proces treba da se odvija na način dogovoren u dijalogu i sproveden na inkluzivan načina i uz konsultacije - rekla je ona.

Portparolka EU navodi da je sporazum iz 2016. godine predviđao "jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan", te da Priština treba da "omogući duži prelazni period".

Kao i prethodnih dana, Masrali naglašava da je neophodno zadržati smirenost.

- Pozivamo sve uključene strane da budu uzdržane i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova - rekla je predstavnica za medije EU.

Ona je poručila da će EU nastaviti, "zajedno sa svojim partnerima, da se angažuje" i s Prištinom i s Beogradom, a očekuje da se "strane angažuju konstruktivno i u dobroj nameri kako bi pronašle rešenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima u dijalogu".

 

 

 

Ostavite komentar