Vesti > Srbija

DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA SRBIJE FRANCUSKOJ: Pred Vučićem niz važnih SASTANAKA, prvo sa MINISTROM ODBRANE

Makron je dočekao predsednika Vučića u Jelisejskoj palati uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde

Izvor: K1info

Autor: Mina Dudukovi

09/04/2024 > 08:31

podeli vest:

DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA SRBIJE FRANCUSKOJ: Pred Vučićem niz važnih SASTANAKA, prvo sa MINISTROM ODBRANE
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastavlja posetu Francuskoj, a prvo se sastao sa ministrom odbrane Francuske, Sebastijenom Lekornuom, sa kojim će razgovarati o namenskoj industriji i odbrani.

Drugog dana zvanične posete raspored predsednika je pun pa će tako prisustvovati sastanku sa ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom, sastanku s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Podsetimo, predsednik Vučić poručio je u Jelisejskoj palati u Parizu da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem.

Vučić je sinoć u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom ukazao da se ove godine obeležava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. 

- Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih - rekao je Vučić. 

On je istakao da Makron ima izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje i da sasluša, makar mu se to mišljenje nije dopadalo uvek, makar mislio sasvim suprotno, one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

- I beskrajno mu hvala na tome. Naši odnosi ekonomski su neuporedivo bolji nego što su bili. Gotovo smo prethodnih pet godina udvostručili našu trgovinsku razmenu i ona mora i može da bude još mnogo veća. Od tada je Vansi sa nama potpisao koncesioni ugovor za aerodrom. Naš aerodrom biće jedan od najlepših evropskih aerodroma, a već je i danas. Na njemu se pored srpske vijori i francuska zastava - naveo je predsednik Srbije.

Foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP

 

Naglasio je da je sve više francuskih investitora, ukupno 339 u našoj zemlji, koji zapošljavaju trenutno 11.125 radnika. 
Vučić je naveo da su obavljeni važni razgovori sa EDF-om i kompanijom Daso i izrazio uverenje da smo blizu ne samo velikih poslova, već strateški važnih stvari za Srbiju radeći sa Francuskom kao ključnim partnerom u EU.
Istakao je da istovremeno očekujemo francusku podršku i u svim ostalim sferama društvenog života. 

- Od programa Čista Srbija, dakle od prečistača otpadnih voda do svih mogućih drugih sfera društvenog života, uključujući razmenu u kulturi, jer ćemo da molimo za slike Anri Matisa u našem Narodnom muzeju, ali smo isto tako spremni da vam ponudimo, poštovani gospodine predsedniče, da mi budemo domaćini 2031. godine Frankofonskih igara za mlade ljude. Verujem da će Srbija i Beograd biti najbolji organizatori tih frankofonskih igara - rekao je Vučić.

Zahvalio se Francuskoj i Makronu na velikoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i zbog zaštite koju je pružila Srbiji kada, kako je rekao, nije bilo lako.

- Želim da se zahvalim Francuskoj na velikoj podršci Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu već i na tome što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer ja znam kako su neki jedva čekali da se obračunaju i da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom - rekao je Vučić u Jelisejskoj palati.

Istakao je da prištinska strana nije učinila ništa i da nije ispunila nijednu tačku ni iz Ohradskog, niti iz prvog i drugog Briselskog sporazuma.

- Rekli ste da su obe strane po nešto učinile. Da niste pomenuli, ne bih o tome govorio. Nisu obe strane učinile, jedna strana nije učinila ništa. Ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog, ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma, već ta jedna strana je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto, zatim ste nam vi rekli i ja sam poslušao, potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu izbori. Oni nam ni posle toga ne daju izbore, sprovode eksproprijaciju na severu KiM i tu dovode svoje policajce i vojnike, iako nemaju pravo - rekao je Vučić.

Foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP

 

Ukazao je da se i dalje ne vodi nikakava istraga protiv onih koji su pucali u srpsku decu samo zato što su nosila Badnjak, da se i dalje ne vodi istraga povodom svih ranjavanja Srba i svi pominju samo Banjsku.
Kako je rekao, pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na KiM.

Što se tiče Ohridskog sporazuma, Srbija je ispunila već tri stvari, iako nije morala nijednu. Bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, a Srbija je od ličnih karata, tablica, tzv. carinskih pečata... sve je to ispunila - rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, da će to nastaviti da čini i da Francuska na to može uvek da računa.

- Što se svih drugih stvari tiče, ja verujem da ima još mnogo oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo. Mi vama verujemo, gospodine predsedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice, koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam izuzetno verujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku - rekao je Vučić.

Makron je dočekao predsednika Vučića u Jelisejskoj palati uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde. 
Vučić je prisustvovao svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio Makron, nakon čega su dva predsednika održala tête-à-tête sastanak.
 

Ostavite komentar